Csipsz helyett gyümölcsöt kapnak a kolozsvári diákok

Kiss Judit 2017. október 08., 13:49

Romániában keveset költenek a szülők a gyerekek egészséges étkezésére egy friss felmérés szerint. A kolozsvári unitárius kollégium jó példát mutat: hetente szervezett gyümölcsnapja a helyes életmódra irányítja a diákok figyelmét.

Fotó: Veres Nándor

A romániai családok havonta körülbelül 150 lejt költenek arra, hogy egészséges ételeket vigyenek a gyerekek az iskolába vagy óvodába tízóraira, ez az összeg más európai országokban 5-6-szor nagyobb – közölte az Agerpres hírügynökség egy élelmiszeripari cég által végzett felmérés eredményeire hivatkozva.

Ne vegyünk egészségtelen rágcsálnivalókat a gyereknek

A kutatást végző szakemberek rámutattak, a romániai szülők a gyermekek 10 éves koráig figyelnek oda hangsúlyosan arra, milyen élelmiszert fogyasszanak a kicsik, holott az egészséges táplálkozás minden életkorban kulcsfontosságú.

Az egészséges étkezés nagymértékben különbözik a nyugat-európai országokban és Romániában, és természetesen a rá fordított pénzösszeg is.

A felmérés eredményei szerint lassan ugyan, de növekszik a természetes alapanyagok iránti kereslet: az iskolakezdést követően egyre többen vásárolnak egészséges élelmiszereket a gyereküknek, mintegy húsz százalékkal többen, mint a nyári hónapokban, a vakáció idején.

Fotó: Kristó Róbert

A kutatást végzők felhívták a figyelmet, a szülők lehetőleg ne vásároljanak a gyerekeknek olyan rágcsálnivalókat, édességeket, amelyek színezéket, konzerválószert, ízfokozókat tartalmaznak, ehelyett rostokban és proteinekben gazdag élelmiszert válasszanak a boltok kínálatából, hiszen ezek létfontosságúak a szervezet fejlődéséhez.

Arra is rámutattak, a felnőttek fokozottan figyeljenek oda arra, hogy mennyi cukortartalmú élelmet fogyaszt a gyerek, és kövessék figyelemmel az egyes élelmiszerek csomagolásán, hogy mennyi cukrot tartalmaznak.

Biotáplálék csak babáknak?

A felmérés kitért arra is, hogy az alacsonyabb jövedelmek miatt egyrészt a romániai vásárlóerő csekélyebb, mint más európai országokban.

Ugyanakkor hiányzik az egészséges, változatos táplálkozásra buzdító országos nevelési program,

mint amilyen például a Nagy-Britanniában és Németországban is működő, 5 per Day elnevezésű kampány, amely napi öt adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztására ösztönzi a lakosságot.

Az egészségtelen étkezésnek számos következménye van, ilyen az elhízás – e tekintetben Románia „élen jár” Európában – vagy a gyermekkori cukorbetegség”

– mutatott rá Dragoș Erceanu, a kutatást végző Unicorn Naturals vezetője.

Mint mondta, optimális esetben a szülőknek havonta megközelítőleg 200-250 lejt kellene költeniük a gyerekek egészséges étkezésére. A kutatás eredményei szerint a romániai élelmiszerek piacán nagy egyenetlenségek tapasztalhatók, főként a legkisebbek, az egy-két évesek számára készített egészséges ételeket lehet kapni, a nagyobbak korosztálya számára azonban rendkívül szegényes az egészséges rágcsálnivalók kínálata.

Gyümölcsnap az iskolában: követendő példa Kolozsváron

Követendő példával szolgál a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, ahol harmadik éve tartanak szerdánként gyümölcsnapot. Amíg az őszi szezon engedi, idénygyümölcsök kerülnek az előcsarnokban elhelyezett nagy asztalra, hogy ráirányítsák a gyerekek figyelmét az egészséges étkezésre.

Fotó: Veres Nándor

Az iskola ezzel mintegy előfutára annak az uniós programnak, amelyhez Románia is csatlakozott, és amelynek értelmében az óvodások, valamint az iskolások nyolcadikig heti két alkalommal ingyen gyümölcsöt, zöldséget kapnának.

A zamatos körtét, szilvát, szőlőt, almát, diót az iskolába járó diákok szülei, kolozsvári és környékbeli településen lakó családok adományozzák,

a gyerekek pedig korosztályonként három szünetben csemegézhetnek a folyosón.

A gyümölcsök megmosásában, felvágásában a nagyobb diákok segédkeznek önkéntesen. Solymosi Zsolt, az intézmény aligazgatója, a kezdeményezés ötletgazdája a Krónikának elmondta, a szülők visszajelzése szerint több olyan gyerek is megkóstolja ezeken a napokon a gyümölcsöt, aki egyébként nem szívesen fogyasztja.

Azok a családok, akik nem rendelkeznek gyümölcsfákkal, sok esetben pénzadománnyal támogatják a kezdeményezést. Amint elfogy a bio idénygyümölcs, déligyümölcsöt fogunk vásárolni a diákoknak”

– nyilatkozta Solymosi Zsolt. A tanintézetben tíz alkalommal tartanak gyümölcsnapot, hetente körülbelül 300 kiló gyümölcs fogy el, hiszen több mint 900 iskolás fogyasztja.