Rock határok nélkül: Holograf- és Edda-koncert Kolozsváron

Bede Laura 2017. október 07., 11:32

Rendkívüli koncertet ad a magyarországi Edda Művek és a román Holograf rockegyüttes szombaton este a kolozsvári új sportcsarnokban.

Fotó: MTI

A magyar és román rock két legendás együttesét állítja közös színpadra a Rock határok nélkül mottójú koncert szombaton 19 órától a kolozsvári új sportcsarnokban.

Elsőként a pop-rock műfajban játszó, 1978-ban Bukarestben megalakult Holograf lép fel, majd húszperces szünet után a rock, hard rock és blues rock stílust képviselő, 1980-ban létrejött Edda Művek szórakoztatja a közönséget.

Az eseményre való belépés 17:30-kor kezdődik, a szervezők arra kérik a részvevőket, a korlátozott számú parkolási helyek miatt menjenek gyalog, tömegközlekedéssel vagy taxival. A szervező Backstage Production honlapján közölték, hogy a Party Zone elnevezésű küzdőtérre és a Standard Seat nevű tribünre jegyet váltók külön bejáraton mehetnek be a helyszínre.

A rendezvényre tilos bevinni többek között esernyőt, ételt, italt, üveg műanyag vagy fémtartályokat, fényképezőgépet, gyújtót, önvédelemre alkalmas eszközöket. Ezeket a tárgyakat a bejáratnál elkobozzák, majd ugyanitt igényelhetők vissza, de a szervezők nem vállalnak felelősséget értük.

A koncertre két típusú jegyet lehet vásárolni: 30 lejbe kerül a Party Zone jegy, amely a küzdőtérre szóló állójegy, illetve 45 lejbe kerül a Standard Seat jegy, amely számozás nélküli ülőhelyekre szól.

Kolozsváron több helyszínen – Iulius Mall bevásárolóközpontban, a Humanitas könyvesboltban, a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegyirodájában – lehet előzetesen jegyet váltani, illetve a koncert napján 17–19 óra között az új sportcsarnok jegypénztáránál. Az esemény egy Magyarországon és Romániában is működő áruházlánc kolozsvári üzletének 10 éves fennállását ünnepli.

Legendás rockhangok határon innen és túl

Az Edda Művek Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttese. A zenekar magva 1973-ban alakult Griff néven, majd 1974-től Edda néven folytatták (ezt tekintjük a zenekar születési évének a „miskolci időszámítás” szerint, valamint ez év szeptemberében lett Pataky Attila az énekes). 1977-ben került a zenekarba Slamovits István, akinek a zenéje meghatározta a zenekar hangzásvilágát. A klasszikus „bakancsos” felállás 1978 szeptemberére állt össze, amikor Zselencz László is a zenekar tagja lett.

1980-tól lett Edda Művek a nevük, és ezt tekintjük a zenekar születési évének „országosan”. A zenekar nevében a művek szó azt szimbolizálja, hogy az együttes Miskolcon, egy tipikus északkelet-magyarországi iparvárosban – az „acélvárosban” – kezdte pályafutását. A Holograf  Románia egyik legnépszerűbb rockegyüttese, amely 1978-ban alakult Bukarestben. A zenekar frontembere 1985 óta Dan Bittman. A legnépszerűbb dalaik: Banii vorbesc, Vino, Umbre pe cer, Dincolo de nori, Ţi-am dat un inel, Undeva departe.