Pozitívan véleményezték a védőoltás-tervezetet

Kőrössy Andrea 2017. október 05., 17:23

Ellenszavazat nélkül, 8 támogató vokssal, pozitívan véleményezte a szenátus alkotmányügyi bizottsága az oltástörvény tervezetét.

Fotó: Kristó Róbert

Ionuţ Sibinescu, a testület elnöke közölte, a házbizottság két nappal ezelőtt kérte fel vélemény megfogalmazására az alkotmányügyi bizottságot, lévén hogy több civil szervezet jelezte: a kormány által megfogalmazott tervezet alkotmányellenes előírásokat is tartalmaz. A civil szervezetek közül háromnak a képviselője csütörtökön ismertette álláspontját a szaktestület előtt. A tervezetről az egészségügyi bizottságnak is véleményt kell megfogalmaznia.

Florian Bodog egészségügyi miniszter eközben szerda este Jászvásáron, egy szakmai konferencián azt nyilatkozta: az oltástörvény-tervezet közvitája egy hónapon belül lezárul. A tárcavezető ismét hangsúlyozta: noha eleinte sokan úgy értették,

a tervezet alapján nem fogják megbírságolni azokat a szülőket, akik visszautasítják gyermekük immunizálását.

„A dokumentum arról rendelkezik, hogy a szülőknek adott esetben kötelességük részt venni a tájékoztatókon, és akkor rónak ki rájuk büntetést, ha ezt visszautasítják” – szögezte le Bodog, aki szerint ugyanakkor az oltások beadását visszautasító szülőknek „minden felelősséget vállalniuk kell”.