„Ütős” filmmel vette kezdetét a 17. Filmtettfeszt

Pap Melinda 2017. október 05., 16:47

Magyar easternnel kezdődött meg Kolozsváron a Filmtettfeszt 17. kiadása, az egész hétvégén át tartó, több erdélyi és partiumi városban is megrendezett filmes szemlén új magyar játékfilmekkel és időutazással várják a mozi szerelmeseit.

Gyűl a közönség a Győzelem mozi halljában Fotó: Facebook/Filmtettfeszt

Nem köldöknézős magyar filmet szeretett volna csinálni, árulta el kolozsvári közönségének szerdán este Kostyál Márk, a 17. Filmtettfeszt nyitófilmjének, a Kojotnak a rendezője.

Abban hiszek, hogy pofán kell verni a nézőt, és ezen az úton szeretnék haladni a jövőben is”

- osztotta meg ars poétikáját az első nagyjátékfilmes rendező a Győzelem (Victoria) mozit zsúfolásig megtöltő közönséggel. A Kojot akciójelenetei valóban „ütősre” sikerültek, olyan néző is akadt, aki már a nyitóképek után elhagyta a termet.

A közönség nagy része azonban a vetítés után is maradt,

hogy megtudja a kulisszatitkokat a Kostyál Márk rendező, Salat Lehel és Bocsárszky Attila színművészek részvételével zajló, Papp Attila Zsolt újságíró által moderált beszélgetésen.

A pályáját esküvői fotózással kezdő, majd reklámfilmesként folytató Kostyál Márk elmondta: a film saját tapasztalatra épül, a főhőshöz hasonlóan építkezni akart, és a hatóságok ellenállásába ütközött.

Papp Attila Zsolt, Bocsárszky Attila, Kostyál Márk és Salat Lehel a közönségtalálkozón Fotó: Facebook/Filmtettfeszt

Ebből kerekedett ki a falun földet öröklő városi értelmiségi története, aki felveszi a harcot a helyi kiskirályokkal. Magyarországon sok mindenből elege van, főleg abból, hogy mindenki kuksol, hagyja, hogy hülyét csináljanak belőle, jelentette ki a rendező.

A Kojot olyan mozi, mely tele van ezzel az elfojtott indulattal, holott eredetileg „vicces filmnek” szánta. Az akciójelenetekben akad túlkapás, ismerte el a rendező,

de ez szerinte csak arra szolgál, hogy rávezessen, „ez mégis csak egy film”. Kostyál Márk szerint legfőbb tanulsága: „nem lehetsz az életedben egy menekülő állat”.

{K1}

„Határokon átívelő” szereplőgárda

A Kojot egyik érdekessége, hogy

szereplőgárdája az egész Kárpát-medencét lefedi, a főbb szerepekben feltűnő erdélyi - Salat Lehel kolozsvári, Mátray László és Orbán Levente sepsiszentgyörgyi – színészek mellett felvidéki, délvidéki és kárpátaljai művészek is szerepelnek.

Ez koncepció, árulta el a rendező, akit mélységesen untat, hogy Magyarországon tíz ember játssza vetésforgószerűen a filmek főszerepeit. Nem ismert színészeket, hanem karaktereket akart, akiknek közük van az élethez, a földhöz, „nem álbajuszt hordanak, nem álakcentussal beszélnek”, mondta.

Jelenet a Kojotból Fotó: Mafab.hu

Bocsárszky Attilát cseresznyeszedés közben érte a felkérés, mesélte a felvidéki színész, míg Salat Lehet elmondása szerint már a castingről kijöve érezte, ő kapja a szerepet. Nagyszerű csapat állt össze, mondták, és a távolságok ellenére a stáb mai napig igyekszik tartani a kapcsolatot.

Mind témájában, mind műfajában a Kojot hasonlít Bogdan Mirică román rendező Kutyák (Căini) című filmjéhez, mely a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját is elnyerte.

Kostyál szerint a két mozi párhuzamosan készült, a hasonlóság pedig az azonos régiónak és hasonló népléleknek tulajdonítható.

Főszerepben a dokumentumfilm

A több erdélyi és partiumi városban is megszervezett Filmtettfeszt számos újdonsággal várja a mozikedvelőket.

A magyar filmipar tíz új játékfilmjét felvonultató szemle idén a dokumentumfilmre összpontosít, ezt az egyébként kevésbé szórakoztató műfajt is beemelve a versenyfilmek közé, melyekre online is szavazhat a közönség

– sorolták a megnyitón a főszervezők, Zágoni Bálint és Buzogány Klára. A kisgyerekeknek a hétvégén délelőttönként rajzfilmekkel kedveskednek, de a múlt iránt érdeklődők számára is igazi csemegével készültek.

Zágoni Bálint és Buzogány Klára főszervezők a megnyitón Fotó: Facebook/Filmtettfeszt

A szervezők egyedülálló időutazásra hívják a kolozsváriakat, akik szombaton délután a Sapientia EMTE-n

fényképek és archív mozgókép-felvételek révén nyerhetnek betekintést a 20. század eleji kincses város hétköznapjaiba, Orbán Lajos fényképész és Kemény János báró felvételei révén.

{K2}

A Filmtettfeszt földrajzi terjeszkedését és műfaji változatosságát dicsérte Tibád Zoltán, a BGA erdélyi szakmai igazgatója, aki Oláh Emese kolozsvári alpolgármesterhez hasonlóan további támogatásról biztosította a rendezvényt.

Az egész hétvégén zajló filmszemle programja a www.filmtettfeszt.ro honlapon érhető el.