Kolozsvári fesztivál díszvendége lesz Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező

Krónika 2017. október 06., 10:33

Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező a díszvendége az október 13-án Kolozsváron kezdődő Cannes-i filmek fesztiváljának, amelyen a rangos franciaországi szemlén bemutatott legemlékezetesebb alkotásokat vetítik – közölték a szervezők.

A másodízben tartandó, kétnapos rendezvénysorozat kolozsvári helyszíne a Győzelem (Victoria) mozi, a fesztivált többek közt Bukarestben, Brassóban, Nagyszebenben, Aradon is megtartják.

A kincses városbeli szemle első napján vetítik Tarr Béla 2011-es alkotását, amely a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, az Ezüst Medve díjat, valamint ugyanitt FIPRESCI-díjjal is kitüntették.

A torinói ló című filmet 19.30-tól vetítik, majd közönségtalálkozót tartanak a rendezővel, aki korábban úgy nyilatkozott, filmes életművének ez az utolsó alkotása.

Tarr Béla amatőrként kezdett filmezéssel foglalkozni. 1977-től a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt rendezői szakon. 1981–1990 között a Mafilm rendezője, 1981-ben más rendezőkkel közösen megalapította a Társulás Stúdiót, amely négy évig működött. Filmjeit nagy sikerrel mutatták be többek között Franciaországban, Olaszországban, Izraelben, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Tarr Bélát a Guardian című brit lap a világ legjobb filmrendezői listáján a 13. helyen említi, így a magyar rendező megelőzi Tarantinót, Altmant, Almodovárt és Spielberget is. 2007 májusában a Cannes-i fesztiválon Georges Simenon regénye alapján készült A londoni férfi című filmjével vett részt a hivatalos versenyprogramban. A torinói ló 2011-ben nyert a berlini filmfesztiválon. A fesztivál programja a Filmedefestival.ro honlapon olvasható.