Kezdődhet a kolozsvári Szent Mihály-templom restaurálása

Krónika 2017. október 05., 12:46

Hamarosan nekilátnak a kolozsvári Szent Mihály-templom restaurálásának, az erre vonatkozó szerződést szerdán írta alá Kovács Sándor főesperes-plébános – tájékoztatott Facebook-oldalán a plébánia.

A korszerűsítéshez szükséges összeget az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség révén vissza nem térítendő európai uniós alapokból biztosítják. A beruházást a finanszírozási szerződés aláírásától számítva 48 hónapon belül kell megvalósítani.

A finanszírozási pályázatot tavaly nyújtották be, akkor Kovács Sándor a Krónikának azt nyilatkozta: másfél-két éve határozták el, hogy felújítják a római katolikus templomot.

Mivel komoly restaurálást szerettek volna, először Mezős Tamással, a budapesti műszaki egyetem professzorával beszéltek, aki nekilátott a munkának. Ő azonban nem romániai, ezért sok nehézségbe ütköztek, hosszú bürokratikus eljárás kellett volna ahhoz, hogy a hatóságok elfogadják a magyarországi szakember terveit.

Ezért a főesperes úgy döntött, nem küzdenek tovább a bürokráciával, és a kolozsvári Maksay Ádám műépítészt kérte fel a munkára.

Kovács Sándor azt is elmondta: a felmérések azt mutatják, hogy gondok vannak például az oszlopokkal, amelyek elcsúsztak vagy elferdültek, de a mennyezet és a tetőtér is javításra szorul.

Az akkori tervek szerint a teljesen megújult templombelsőt 2020 karácsonyán szeretnék megáldani.