Aradi tisztelgés a nemzeti gyásznapon

Gyergyai Csaba 2017. október 05., 14:55

Hagyományosan a belvárosi római katolikus templomban 11 órától tartandó szentmisével kezdődik az aradi vértanúk emléknapja október 6-án Aradon. Az Új jobboldal szélsőséges szervezet a megemlékezés megzavarására készül.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott program szerint a főcelebráns Fodor József nagyváradi általános helynök lesz.

A pénteki rendezvény a Megbékélés parkjában, a 13 vértanú emlékét őrző Szabadság-szobornál folytatódik a nemzeti gyásznapon,

ahol ünnepi beszédet mond Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Faragó Péter, a szövetség Arad megyei szervezetének elnöke. A magyar kormány üzenetét idén Íjgyártó István, a külgazdasági és külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára tolmácsolja.

A megemlékezéseken részt vesz Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Kiss László Ferenc ezredes, véderőattasé és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is.

A rendezvénysorozat 16.30-tól a Vesztőhelyen folytatódik,

ezt követően pedig 19 órától ünnepi koncertre kerül sor a Páduai Szent Antal római katolikus templomban, a Nemzeti Énekkar, az Angelika Leánykar és az Aradi Filharmonikus Zenekar közreműködésével.

A programban az idén 70 éves zeneszerző, Orbán György több műve is felcsendül, közte a Ricercare, amelyet eddig csak egyszer hallhatott a közönség. A mű a Szent Pál szövegét feldolgozó szeretethimnuszra komponált darab. Az Orbán-szerzemények mellett Oláh Tibor és Kodály Zoltán darabjai is megszólalnak. Vezényel a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba.

Faragó Péter parlamenti képviselő egyébként szerdán az alsóház plénumában emlékezett meg az aradi vértanúkról politikai nyilatkozatában.

Meggyőződésem, hogy egy ember szabadsága, egy közösség jogainak bővítése soha nem csonkítja a többségiek szabadságát”

– idézte a szövetség hírlevele Faragó Pétert. A politikus arra hívta fel képviselőtársai figyelmét: az aradi tizenhárom egy olyan hatalom áldozatává vált, amely nem volt képes elfogadni egy közösség természetes törekvését arra, hogy saját maga döntsön sorsáról, és ahhoz a téves meggyőződéshez ragaszkodott, hogy minden, amit másoknak ad, azzal ő maga kevesebb lesz.

Megzavarná a megemlékezést az Új Jobboldal 

A pénteki, aradi megemlékezés megzavarására készül a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Új Jobboldal (Noua Dreaptă) ultranacionalista szervezet – adta hírül a Nyugati Jelen napilap. Az alakulat képviselői a Facebookon toborozzák a szimpatizánsokat egy olyan eseményre, melynek címe „Criminalii de război, nu-i comemoraţi la noi!” (A háborús bűnösökről ne nálunk emlékezzetek meg!). A felhívásban arra buzdítják a románokat, hogy legyenek patrióták, nacionalisták, és jelenjenek meg október 6-án, 10.30-as kezdettel a Hegyalja téri ortodox katedrálisnál, ahol „megemlékeznek a magyar katonák által 1848–49-ben meggyilkolt 40 000 románról”. A kezdeményezők egy 20 méteres román zászlót is magukkal visznek – derül ki a Facebook-bejegyzésből.