Kitart a liberális bojkott, döntésképtelen a Bihar Megyei Tanács

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. október 05., 11:31

Egyelőre hiába várják szeptemberi fizetésüket a Bihar megyei közalkalmazottak a PNL-frakció és az RMDSZ–PSD–ALDE-koalíció között immár több mint egy éve tartó, a megyei önkormányzatban zajló harc miatt.

Fotó: Bihon.ro

Közel hatszázan maradnak szeptemberi fizetés nélkül Bihar megyében, mivel a megyei önkormányzat a liberális (PNL) frakció távolmaradása miatt szerdán is határozatképtelen volt a közalkalmazottaik bérezésére vonatkozó tervezet megszavazásához.

A megyei önkormányzatot vezető Pásztor Sándor egyébként az elmúlt időszakban hét rendkívüli tanácsülést is összehívott, a legnagyobb, 17 tagú liberális frakció azonban testületileg távol maradt.

Pásztor Sándor a Krónika kérdésére elmondta, a prefektúra felszólította az önkormányzatot, hogy tűzze napirendre a szociáldemokrata párti (PSD) frakcióból leváltott Ana Maria Tiron helyére jogosan érkező új tanácsos, Adrian Szatmári beiktatását is, ezt azonban a szerda délutáni rendkívüli tanácsülés előtt levették a napirendről, azt remélve, hogy a PNL-sek mégis megjelennek, hogy megszavazzák a fizetésekre vonatkozó határozatokat, de ismét nem történt előrelépés.

Teljes mértékben bojkottálnak. Ez a tipikus romániai törvénykezés ékköve.

Arra biztosan bejönnének szavazni, hogy legyen tizennyolc liberális képviselő” – vélekedett az új tanácsos beiktatásáig a PNL-frakcióval egyenlően tizenhét fősre apadt RMDSZ–PSD–ALDE-koalícióval működő tanács elnöke.

Pásztor meglátása szerint a liberálisok minden lehetséges módon megpróbálják elkerülni, hogy az új tanácsos beiktatásáról szavazniuk kelljen, mert a törvény értelmében arra nem lehet nemleges a voksuk.

Bejöhettek volna, hogy legalább a fizetésekről szavazzanak, de úgy látszik, őket ez nem érdekli”

– vélekedett Pásztor. A tanácselnök elmondta, következő alkalommal rendes tanácsülést fog összehívni, de mivel az időigényesebb, ezért leghamarabb hétfőhöz egy hétre kerülhet ismét szóba a fizetésemeléseket is magában foglaló határozattervezet megszavazása.

Addig az alkalmazottaikat nem tudják kifizetni, mert az utolsó bérezési határozat szeptemberig volt érvényben,

így nem véletlen, hogy többen közülük tiltakoztak is a példátlan helyzet ellen.

Az RMDSZ-es tanácselnök kérdésünkre válaszolva jelezte: a beiktatására váró Adrian Szatmári már pert indított az ellenzéki frakció ellen, ugyanakkor, ha eljutnak három döntésképtelen rendes tanácsülésig, a tanács feloszlik, és a legutóbbi választási listán soron következő személyekből áll össze az önkormányzat új vezetősége.