Tanulni jött Erdélybe a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje

Kiss Előd-Gergely 2017. október 04., 17:56

„Olyan választási rendszer kellene, amelyben az erdélyiek nem a magyarországi pártokra szavaznak, hanem saját képviselőt küldhetnek az Országgyűlésbe” – jelentette ki Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerdán Kolozsváron.

Karácsony Gergely (archív felvétel) Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony nem tartja jónak a jelenlegi megoldást, miszerint az erdélyi magyarok „fél állampolgárként” magyarországi listákra szavazhatnak, de azt sem tartja helyes útnak, amit a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció javasol, azaz a kettős állampolgárok szavazati jogának megvonását.

A Zugló polgármesteri tisztségét 2014 óta betöltő politikus

azért tartja rossznak a mostani rendszert, mert szerinte elveszi az önálló képviselet lehetőségét a határon túli magyarságtól.

Úgy véli: az lenne a korrekt megoldás, ha önálló, speciális külhoni választókerület lenne, ahol sajátjaik közül választhatnak képviselőt a külhoniak. „Ez olyan javaslat, amely képes lenne békét hozni a nemzetpolitikában” – magyarázta. Karácsony kijelentette: szeretnék leépíteni az erdélyi magyarokkal szembeni előítéleteket, elmondása szerint ugyanis Magyarországon sokan elutasítják a határon túliak szavazati jogát.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy vélte: nagyon sok kormánytámogatás megalapozatlanul érkezik Erdélybe,

miközben feladták a magyar nyelvű újságírás, kultúra támogatását. Az ellenzéki politikus veszélyesnek nevezte a Romániában is elharapózó nacionalizmust, ugyanakkor szerinte az orbáni külpolitika nem segít a helyzet orvoslásában, olyan külpolitikára van szükség, amely visszatalál a konszenzuskereséshez.

Karácsony Gergely hangsúlyozta:

nem kinyilatkoztatni, hanem tanulni jött Erdélybe.

Kifejtette: nem magától értetődő, hogy mit keresnek Erdélyben magyarországi politikai pártként, holott a választási rendszer miatt akár az is lehetne. Szerinte azért is fontos a jelenlétük, hogy ismertetni tudják az erdélyi magyar állampolgárokkal, hogy van felelős nemzetpolitikában gondolkodó pártja az ellenzéknek.

A Krónika kérdésére elmondta: úgy tervezik, hogy a választásokig legalább még egyszer ellátogatnak Erdélybe, szeretnének eljutni a Székelyföldre is. A mostani kétnapos látogatásukat egyébként Aradon zárják, ahol koszorúzni fognak az október 6-ai nemzeti gyásznapon.