Utcára vonultak az adómódosítások ellen tüntető közalkalmazottak

Kőrössy Andrea 2017. október 04., 17:17

Több ezren vonultak utcára szerdán Bukarestben: a közalkalmazottak a kormány által január elsejétől tervezett adómódosítás miatt elégedetlenek.

Fotó: Agerpres

Az elmúlt évek egyik legnagyobb szakszervezeti tüntetését tartották szerdán Bukarestben: az Alfa Kartell szakszervezeti tömb többek között a tanügyben és az egészségügyben dolgozókat, illetve a rendőröket hívta utcára, hogy a kormány által hozott intézkedések ellen tiltakozzanak.

A román sajtó beszámolója szerint Bukarest belvárosában több ezren gyűltek össze, a délelőtti órákban már a kétezret is meghaladta a tüntetők száma. Az akció résztvevői

elsősorban azt kifogásolták, hogy a kormány január elsejétől a munkaadó helyett az alkalmazottra terhelné a bérek után felszámolt állami hozzájárulások kifizetését, ez pedig a gyakorlatban a fizetések csökkenését eredményezi.

A Mediafax hírügynökség arról értesült, hogy a szakszervezeti vezetők Mihai Tudose miniszterelnökkel, Marcel Ciolacu kormányfőhelyettessel és Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszterrel is tárgyaltak.

Az egyik tiltakozó úgy fogalmazott: a kormánypártok a választási kampányban tett ígéreteikhez képest 180 fokos fordulatot tettek. Ezzel arra utaltak, hogy a kormányprogramban új egységes közalkalmazotti bértörvényt, illetve jelentős bérkiegészítéseket ígértek, de az adómódosítás miatt a fizetések legfeljebb csak néhány száz lejjel fognak emelkedni.

A tüntetők arra is emlékeztettek, hogy már így is óriási létszámhiány van egyes ágazatokban, például a mentőszolgálatoknál rengeteg alkalmazottra lenne még szükség az ideális munkavégzéshez. Az akció résztvevői hangsúlyozták:

az elmúlt években folyamatosan megszorításokat hajtottak végre a közszférában, most pedig újabb drasztikus lépésre készülnek.

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell elnöke rámutatott: Európában sehol nincs példa arra, hogy a munkavállalónak kell befizetnie az állami hozzájárulásokat bruttó fizetéséből, sőt a legtöbb államban a munkaadóra rótt teher jelentősen nagyobb. „Mindez csak a munkaadóknak kedvez.

A 25 százalékos béremelésre tett ígéret egyértelműen átverés, a valóság az, hogy a nettó bérek többsége a mostani szintet sem fogja elérni”

– fogalmazott az érdekvédelmi szervezet vezetője. Dumitru Coarnă, a rendőröket képviselő szakszervezet elnöke eközben arról számolt be: a kormány elképzelései nyomán a rendfenntartók bére a 2009-es szintre fog visszaesni.

Szerdán az Egészségügyi Szolidaritás (Solidaritatea Sanitară) elnevezésű szakszervezeti szövetség is utcára hívta Bukarestben a tagjait, akik ugyancsak a tervezett adómódosítás miatt elégedetlenek. A Sanitas egészségügyi érdekvédelmi szervezet ugyanakkor már hétfőn elkezdte tiltakozóakció-sorozatát, amelynek keretében a munkaügyi, az egészségügyi és a pénzügyminisztérium épülete előtt tüntetnek. A már említett indok mellett azt követelik, hogy az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozók részesüljenek a különleges munkakörülményekért járó pótlékban.