Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét

Hírösszefoglaló 2017. október 04., 16:54

Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott, szerdán hajnalban sugárzott rövid interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Fotó: Lavanguardia.com/EFE/Alberto Estévez

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat. Hozzátette ugyanakkor, hogy

jelenleg semmiféle kapcsolat nincs Madrid és a katalán kormányzat között.

Puigdemont a BBC-interjúban visszautasította az Európai Bizottság elnökének minapi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, és a helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie. Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló hétfői nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.

Boris Johnson brit külügyminiszter a katalóniai népszavazásról és a referendumot kísérő erőszakcselekményekről szólva a kormányzó brit Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán kijelentette, hogy

jóllehet a brit kormányt aggasztja az erőszakos hatósági fellépés, London értelmezése szerint azonban a népszavazás nem volt alkotmányos.

A katalán függetlenség kapcsán megszólalt VI. Fülöp spanyol király is, aki kedd esti beszédében úgy vélekedett, a katalán kormány „ismétlődően, tudatosan és szándékosan" megsértette a törvényeket. „Súlyos pillanatokat élünk demokratikus életünkben” – kezdte nyilatkozatát az uralkodó, azzal folytatva, hogy mindannyian tanúi voltak az eseményeknek, amelynek „végső célja, hogy a katalán kormány illegálisan kinyilvánítsa a függetlenséget”.

Mint mondta, a katalán vezetés „döntéseivel szisztematikusan megsértette a törvényesen elfogadott legitim normákat, elfogadhatatlan hűtlenséget” mutatva az állam felé.

Hozzátette, hogy az államot épp ők képviselik Katalóniában. VI. Fülöp szerint „világosan és nyomatékosan”, teljesen kívül helyezkedtek a törvényen és a demokrácián, megpróbálták megtörni Spanyolország és a nemzet egységét, és minden spanyol jogát, hogy demokratikusan dönthessen az együttélésről. Hangsúlyozta: ebben a rendkívül súlyos helyzetben, „az állam legitim hatalmainak” biztosítania kell az alkotmányos rendet, az intézmények normális működését, a jogállamiság érvényességét és az önrendelkezést Katalóniában.