Adómentességet élveznek jövő évtől a felújított műemlék épületek

Pap Melinda 2017. október 04., 15:37

Jövő évtől adómentességet élveznek azok a műemlék épületek, amelyekben nem zajlik kereskedelmi tevékenység, és restaurálták a homlokzatukat – áll abban a törvénytervezetben, melyet szerdán fogadott el a képviselőház.

Fotó: Biró István

A jogszabálytervezet – melyet még az elmúlt törvényhozási ciklusban kezdeményezett az RMDSZ – így kívánja segíteni az ingatlanok tulajdonosait nagy értékű tulajdonuk felújításában, karbantartásában.

A műemlék épületek tulajdonosainak megadóztatása több kárt okoz, mint hasznot, hiszen azon tulajdonosok, akik karbantartják műemlékeiket, igencsak sok pénzt fordítanak erre a célra”

– idézte az RMDSZ hírlevele a törvénymódosító javaslat kidolgozóját, Márton Árpád Kovászna megyei parlamenti képviselőt.

A honatya emlékeztetett, hogy azon műemlék épületek, amelyekben nem zajlik kereskedelmi tevékenység, 2015-ig is adókedvezményben részesültek, azonban az új pénzügyi törvénykönyv hatályon kívül helyezte a műemlékvédelmi törvény erre vonatkozó cikkelyét, és a helyi önkormányzatok hatáskörébe helyezte a műemlékekre kiszabható adók elengedésének lehetőségét.

{K1}

Rámutatott, az RMDSZ ezt az problémát orvosolta a most megszavazott, 2018. január elsején életbe lépő törvénymódosító javaslattal.

A jelenlegi gyakorlat szerint a helyi önkormányzatok a homlokzatfelújítási program keretében biztosítanak több évre szóló adómentességet azon ingatlanok – zömében műemlék épületek – tulajdonosainak, melyek tulajdonuk felújítása mellett döntenek.

A nagyváradi önkormányzat például a program keretében kamatmentes kölcsönt is nyújt a célra. Ugyanakkor többletadóval szankcionálja azon belvárosi ingatlanok tulajdonosait, akik nem kaphatók a korszerűsítési munkálatokra.

A nemrég felújított nagyváradi Stern-palota Fotó: Oradea.ro

A váradi városvezetés januártól ötszörös adóval sújtja ezen tulajdonosokat, és ezt jövőtől a maximálisan kiszabható hatszoros összegre tervezi emelni, melyet egyébként a kolozsvári önkormányzat jelenleg is alkalmaz. A pluszadó hatalmas felháborodást váltott ki a nem kevés esetben idős, pénztelen tulajdonosok körében.