Ünnepi repeta Kalotaszegen: jövőre is lesznek magyar napok

Kiss Előd-Gergely 2017. október 04., 14:31

Jövő évben is megszervezik Bánffyhunyadon a Kalotaszegi Magyar Napokat, sőt a tervek szerint a rendezvénysorozat az idei egyről háromnaposra bővül majd.

Fotó: Bánhegyesy Antal

Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere úgy értékelt: rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a szeptember 17-én sorra került rendezvény óta, sokan jelezték, hogy szívesen elmennének jövőre is az ünnepségre, áll az RMDSZ Kolozs megyei szervezete szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A népviseleti szemle óriási siker volt, sok kalotaszegi településről érkeztek a résztvevők,

voltak olyanok is, akik idén nem tudták képviseltetni magukat, de mindenképp számítanak a jövő évi kiadásra, ugyanis ők is részesei szeretnének lenni ennek a hagyományokat népszerűsítő eseménynek” – fogalmazott az elöljáró.

Mint részletezte: a rendezvényt azért is szervezték meg, mert a turista szemével nézve úgy tűnhet, hogy a világhírű kalotaszegi népviselet minden településen egyforma, azonban egymás mellé állítva a népviseletbe öltözött falvak képviselőit kiderül, hogy valójában rendkívül sokszínű öltözetekről van szó, amelyek változatosságát a települési sajátosságok adják.

Buzás-Fekete Mária arra is kitért: bár a helyi román közösség tudott a rendezvényükről, érdemi visszajelzést nem kaptak tőlük.

„Volt olyan is, aki ellátogatott a rendezvényre, de nem hallottunk sem pozitív, sem pedig negatív megnyilvánulást a részükről” – magyarázta.

Fotó: Vincze Szabolcs

Az alpolgármester szerint mindenki nagyon várja már a következő kiadását a rendezvénysorozatnak, ennek érdekében Gergely Balázzsal, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjével is egyeztetnek, hiszen az a céljuk, hogy színvonalas, kulturális és népi hagyományokat előtérbe helyező rendezvényt szervezzenek jövőre.