Uniós forrásokból újul meg a szatmárnémeti dóm

Pap Melinda 2017. október 04., 12:24

Európai uniós támogatásból újul meg Szatmárnémeti római katolikus székesegyháza, a munkálatok már tavasszal elkezdődhetnek – számolt be honlapján a szatmári római katolikus egyházmegye.

Fotó: Szatmariegyhazmegye.ro

A püspökség a Regionális Operatív Program keretében pályázott a város legjelentősebb műemlék épületének restaurálására, a 12,98 millió lejes beruházás keretében megerősítik az épület struktúráját, restaurálják a homlokzatát, díszítőelemeit.

Ugyanakkor az impozáns épület közművesítését is korszerűsítik, illetve az ingatlan körüli teret is rendezik – számolt be a püspökség.

Mint írják, hamarosan elkészül a részleges kivitelezési terv, és reményeik szerint már tavasszal hozzáláthatnak a munkához.

A püspökség úgy szeretné beütemezni a két évig tartó felújítás szakaszait, hogy a székesegyház folyamatosan látogatható legyen, a munkálatok ne zavarják a tevékenységet.

Reményeik szerint a beruházás haszonélvezője nemcsak Szatmárnémeti katolikus közössége, hanem a főtéri dóm több turistát is vonz majd a városba.

Becsléseik szerint a restaurált székesegyházat mintegy tíz százalékkal több látogató keresi majd fel évente, és a beruházás révén a város fontosabb helyet foglal el a turisztikai útvonalak tekintetében.

A Szatmárnémeti óvárosában, „régi főterén” található római katolikus székesegyház a közeli Pannónia-szállón kívül a tér arculatát leginkább meghatározó épület.

Mai alakját a 19. század harmincas éveiben, több szakaszban történő átépítés nyomán nyerte el.

Alapja az egykori alacsony, egytornyú régi plébániatemplom, amelyet 1798-ban szenteltek fel. Megnagyobbítására a hívek számának növekedése miatt volt szükség, ezt báró Fischer István püspök terveztette meg, majd a megkezdett munkát Klobusiczky Péter püspök fejezte be.