Futballszurkolói miatt fizet Románia és Magyarország

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. október 03., 17:10

Pénzbírsággal és stadionbezárással büntette Romániát a FIFA, amiért a válogatott Örményország és Montenegró elleni mérkőzésein a szurkolók tárgyakat dobáltak a pályára, görögtüzet gyújtottak, és a felekezeti hovatartozást sértő molinókat feszítettek ki.

Képünk illusztráció Fotó: Frf.ro

A szervezet fegyelmi bizottsága által elítélt magatartás miatt

a román szövetségnek összesen 25 ezer svájci frankot kell fizetnie, továbbá egy összecsapásra megtiltották a bukaresti Național Aréna használatát.

A FIFA ugyancsak szurkolói rendbontás miatt büntette 25 ezer svájci frankra a montenegróiakat a románok elleni összecsapás kapcsán, de Magyarország ellen is kiszabtak egy 20 ezer svájci frankos bírságot, amiért a portugálok elleni budapesti mérkőzésen a drukkerek homofób rigmusokat skandáltak Cristiano Ronaldo ellen.

A FIFA honlapján kedden nyilvánosságra hozott, igencsak terjedelmes lista emlékeztet arra is, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokság csoportselejtezői során Romániát korábban már négyszer elmarasztalták az ultrák viselkedése miatt – stadionbezárás és figyelmeztetések mellett összesen 133 ezer svájci frankot kellett fizetnie –, míg Magyarországnak eddig egyszer, a tavalyi Lettország elleni idegenbeli meccs kapcsán kellett 10 ezer svájci frankot fizetnie.

A jövő nyári oroszországi seregszemle európai csoportselejtezőnek utolsó két fordulóját, mint ismert, a napokban játsszák le, de a továbbjutásra már sem a románoknak, sem pedig a magyaroknak nem maradt esélyük. A piros-sárga-kékek az E hatos soron következő összecsapását Ploiești-en játsszák le csütörtökön Kazahsztán ellen, hogy aztán vasárnap Dániában zárják a sorozatot.

Bernd Storck szövetségi kapitánynak a héten még lesz ideje előkészítenie a piros-fehér-zöld csapat szombatra tervezett svájci kiszállását, a B jelű hatos mezőnye pedig a jövő keddi Feröer-szigetek elleni budapesti találkozójuk után véglegesedik.

A német szakember a hétfő koraeste tartott sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a bázeli meccsen nem lesz veszíteni valójuk, és bár sok a hiányzójuk, biztosan helyt fognak állni. „Megpróbáljuk a lehetetlent lehetségessé tenni. Itthon két gólt lőttünk nekik, szeretnénk megmutatni, hogy ez idegenben is lehetséges” – fogalmazott. Storck megjegyezte: a lettek és a portugálok elleni teljesítményt várja el tanítványaitól a pályán, mert bár a luzitánok legyőzték őket, szurkolóik mégis tapssal jutalmazták a pályán tett erőfeszítéseiket.