A magyarországi pártok egységes kiállását sürgeti az LMP a romániai magyarok jogainak védelmében

MTI 2017. október 03., 15:12

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje levélben kéri a magyarországi pártok vezetőit a nemzeti egység megteremtésére a romániai magyarok jogainak biztosítása érdekében – közölte Ungár Péter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Szél Bernadett Fotó: Facebook/LMP

Az LMP országos elnökségének tagja rámutatott: bő egy év múlva, 2018. december 1-jén lesz százéves a gyulafehérvári nyilatkozat, amelyben az erdélyi, bánsági, partiumi és máramarosi románok kimondták az általuk lakott területek egyesülését Romániával.

Romániában a centenáriumot megelőzően már most egy „belpolitikai verseny alakult ki azzal kapcsolatban, ki tudja a legnacionalistábbat mondani”

– jelentette ki Ungár Péter, hangsúlyozva: mindez ellentétes az európai értékekkel, ezért a magyar pártoknak együttesen kell fellépniük az ilyen nyilatkozatokkal szemben.

Románia egy többnemzetiségű ország – folytatta –, az ott élő magyaroknak pedig minden jogot biztosítani kell nyelvük használatához, kultúrájuk megőrzéséhez. Autonómiát kell adni Székelyföldnek - szögezte le.