Többszáz bíró és ügyész kéri az igazságügyi reform elvetését

Hírösszefoglaló 2017. október 03., 11:54

Mintegy ezer romániai bíró és ügyész írta eddig alá azt a beadványt, amelyben az igazságügyi törvényeket módosító tervezet visszavonását kérik Mihai Tudose kormányfőtől, illetve Tudorel Toader igazságügyi minisztertől.

A Romániai Bírák Fóruma által megfogalmazott dokumentumot hétfőig 700-an látták el kézjegyükkel, kedd reggelre ezerre nőtt az aláírók száma, adta hírül az Agerpres.

A beadvány szerint a bírák és ügyészek azt kifogásolják, hogy az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet a szakmai szervezetekkel és a civil társadalom képviselőivel való előzetes egyeztetés, illetve bármiféle hatástanulmány készítése nélkül terjesztette elő a szakminiszter.

A beadvány emlékeztet, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szeptember 28-án kedvezőtlenül véleményezte a tervezetet, miután a bírák és ügyészek szakmai szervezetei szavazással elutasították a javasolt módosítások jelentős részét.

Ezek ugyanis azáltal, hogy politikai ellenőrzés alá vonnák az igazságszolgáltatást, és „megengedhetetlen mértékben szélesítenék a szakminiszter hatáskörét”, visszavetnék Romániát az 1989 előtti időkbe - áll a szövegben, amely arra is rámutat, hogy bár a CSM véleményezése csak konzultatív jellegű, nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni azt.

A dokumentum aláírói követelik a kormánytól, vonja vissza a tervezetet,

az igazságügyi minisztertől pedig kérik, kezdeményezzen párbeszédet a CSM-vel, illetve a bírák és ügyészek szakmai szervezeteivel a törvényi keret megfelelő módosítása érdekében.