Tarthatatlan szemétgondok Kolozs megyében, bírál a miniszter

Kőrössy Andrea 2017. október 03., 11:38

Tarthatatlan a helyzet Kolozs megyében a környezetvédelmi miniszter szerint, aki azt kifogásolja, a hat szeméttározó közül egy sem felel meg az előírásoknak.

Fotó: Ziaruldecluj.ro

Heves bírálatot fogalmazott meg Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter Kolozs megyével szemben az előírásoknak megfelelő szeméttározók hiánya miatt.

A tárcavezető hétfőn ellátogatott a Kolozsvár melletti, használaton kívül helyezett pataréti hulladéklerakóhoz – ahol a nyár folyamán következett be földcsuszamlás, emiatt pedig megyei szintű, politikai színezettől sem mentes konfliktus alakult ki –, majd a megyei és a helyi önkormányzat, a prefektúra és a környezetvédelmi hatóságok illetékeseivel tárgyalt.

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint

Gavrilescu úgy fogalmazott: tarthatatlan Kolozs megyében a helyzet, és el sem tudja képzelni, hogy melyik másik megye tudná befogadni az itt begyűjtött hulladékot.

A miniszter a Környezetvédelmi Őrség megyei vezetőjének menesztését kérte, amiért nem rótta ki a szükséges bírságokat, és nem volt elég „éber” a pataréti szeméttározó ügyével kapcsolatban. Rámutatott: noha a pataréti létesítmény elvileg már 2007 óta nem üzemel, még mindig nem sikerült véglegesíteni a bezárását, ez pedig óriási felelőtlenségről árulkodik.

A Kolozs megyei hulladék az egész országban körbesétált, járt Fehér és Bihar megyében, még Székelyudvarhelyen is,

eközben mégsem tudtak kialakítani egy megfelelő szeméttározót” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint Kolozs megye 6 lerakója közül egyik sem felel meg az előírásoknak. Gavrilescu hangsúlyozta: noha a megye és Kolozsvár vezetőinek a 2007 és 2013 közötti költségvetési ciklusban rendelkezésükre állt a szükséges EU-s támogatás, mégsem fejezték be időben az uniós normáknak megfelelő, integrált hulladékkezelő létesítményt.

Nézzük meg, amikor esik, az utak tele vannak szeméttel. Kolozsváron a legrosszabb a helyzet. Ezzel a lakosság egészségét kockáztatják”

– magyarázta a miniszter, aki azt ígérte, hogy ezentúl havonta helyszíni ellenőrzést fognak tartani, és „drasztikus” lépéseket tesznek, amennyiben a megye nem tesz eleget a felszólításnak.

A tárcavezető egyébként a környezetvédelmi minisztérium ellenőrző testülete által összeállított jelentés nyomán érkezett a kincses városba.

Gavrilescu sajtótájékoztatóján rámutatott: megállapította, hogy

az országban Kolozs megyében vannak a legsúlyosabb problémák a hulladékkezeléssel kapcsolatban, ezzel a térség megelőzte a korábban „listavezető” Brassó megyét.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke a sajtótájékoztatón nem mondott ellent Graţiela Gavrilescunak, mint rámutatott: „magyarázat ugyan akadna, hiszen a vonatkozó törvények meglehetősen vaskosak, de igazat kell adnom a miniszter asszonynak”, valóban krízishelyzet alakult ki. Vákár elismerte, hogy az uniós alapokból épülő integrált hulladékkezelési központ megvalósítása jócskán késik.