Himnuszénekléssel tiltakozott a muzulmán ima ellen az Új Jobboldal Kolozsváron

Krónika 2017. október 02., 12:11

Maszkos rendőrök kísértek ki vasárnap este öt személyt - az Új Jobboldal szélesőséges szervezet több tagját - a kolozsvári román opera évadnyitójáról, mivel megzavarták az előadást, amelyen egy arab nyelvű ima is elhangzott.

Amikor a The Armed Man - Mise a békéért című előadás keretében felhangzott a színpadon az arab nyelvű imádság, a közönség soraiban ülő öt személy - köztük az Új Jobboldal ((Noua Dreaptă) kolozsvári vezetője - hangoskodni kezdett, és a román himnusz éneklésébe fogott, adta hírül az Agerpres.

A Ziua de Cluj beszámolója szerint a trikolórral felszerelt szélsőségesek akkor kezdték el a román himnusz éneklését, amikor az előadás díszmeghívottja, a dobrudzsai Refi Erghiun müezin énekelni kezdte a muzulmán imát.

Az előadónak abba kellett hagynia a dalt, miközben az opera vezetősége a fények lekapcsolásával tiltakozott az előadás megszakítása ellen.

A hírportál beszámolója szerint pár percig vaksötét volt a teremben. Ezt követően a maszkos rendőrök kivitték a "tiltakozókat" a teremből, és az előadás folytatódott.

A bemutatót megzavaró személyeket a rendőrségre kísérték, ahol 500 és 700 lej közötti bírságban részesültek.

Călin Mărincuş, a "tiltakozás" szervezője a Ziua de Clujnak úgy nyilatkozott, hogy az öt férfiből csupán kettő az Új Jobboldal tagja. Tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy egy romániai kulturális intézmény épületében arab nyelvű imák hangozzanak el.

Kifogásolta továbbá, hogy a dalban többször szerepelt az Allah akbar (Isten a leghatalmasabb) kifejezés, amelyet az iszlám szélsőségesek az egyre gyakoribb nyugat-európai terrortámadások elkövetésekor használnak.

Emlékeztetett, hogy dizshadista terrorcselekményre aznap (vasárnap - szerk. megj.) is sor került a franciaországi Marseille-ben.

A Mise a békéért Karl Jenkins angol zeneszerző alkotása, fellépés a háború és az erőszak ellen.

A nemzetközi szinten nagy sikernek örvendő 13 tételes mű a római katolikus, az anglikán és a protestáns liturgia által inspirált elemeket is tartalmaz.

Florin Estefan operaigazgató múlt heti sajtótájékoztatóján közölte, meghívták a Romániai Muszlim Kulturális Muftiátus egyik tagját, vegyen részt az évadnyitó előadásban, és mondja el az imára hívást.