Újoncavatással kezdhet Contra a román válogatott élén – sok a magyar hiányzó a vb-selejtezők előtt

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. október 01., 16:30

Három újoncot is meghívott Románia labdarúgó-válogatottjába Cosmin Contra a világbajnokság európai csoportselejtezőjének utolsó két fordulójára.

Fotó: Frf.ro

Az újdonsült szövetségi kapitány a középpályán Nicușor Bancunak (Craiova) és Alexandru Ionițának (Astra) adhat lehetőséget a bemutatkozásra, míg a hátvédsorban Mihai Bălașa (FCSB) debütálhat az október 5-ei, Kazahsztán elleni ploiești-i, valamint az október 8-ai, Dánia elleni koppenhágai összecsapáson.

A csoportjukban negyedik helyen álló, így továbbjutásra esélytelen trikolórok közül most Cristian Săpunaru fog hiányozni,

ami edzője, Marius Șumidică szerint megviselte a középhátvédet. A török élvonalban második helyen álló Kayserisport irányító szakember ugyancsak értetlenül áll a döntés előtt, mert szerinte tanítványa kiváló formában van, rendszeresen a kezdő tizenegyben kap helyet.

Posztján visszatérhetett volna a válogatottba Iasmin Latovlevici (Galatasaray), de vasárnap kiderült, sérülés miatt nem számíthatnak rá, akárcsak Bicfalvi Erikre (Ural FC). A csatárok közül Claudiu Keserűre (Ludogorec) esett Contra választása – Florin Andone (Deportivo La Coruna) és Bogdan Stancu (Bursaspor) mellett. A kapitány korábbi nyilatkozatainak fényében az már nem jelent meglepetést, hogy a hullámzóan teljesítő Denis Alibec (FCSB) kimaradt, miközben a jó formában lévő Constantin Budescu (FCSB) neve nem maradt le a hétvégi kerethirdetéskor.

A vb-szereplésre ugyancsak esély nélkül maradt Magyarország keretébe ezúttal nem kapott meghívást a portugálok ellen kiállított Priskin Tamás – akit Pepe lekönyöklése miatt két meccsről tiltott el a nemzetközi szövetség fegyelmi bizottsága –, Szalai Ádám pedig sérülés miatt hiányzik majd. Bernd Storck szövetségi kapitány választása így csatárposzton Böde Dániel és Eppel Márton mellett egy újoncra, a diósgyőri színekben szereplő Ugrai Rolandra esett az október 7-ei, Svájc elleni bázeli és az október 10-ei, Feröer-szigetek elleni hazai pályás összecsapásokra.

A német szakember a Nemzeti Sportnak adott hétvégi interjújában elismerte, hogy

nem éppen ideális a helyzet, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a gólszerzés nem csak a csatárokon múlik.

„Az elöl játszók némileg kiszolgáltatottak, őket helyzetbe kell hozni, megteremteni nekik a lehetőségeket. Ez pedig az egész csapat feladata" – fűzte hozzá. Svájc ellen a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs, továbbá Fiola Attila sem léphet pályára a sárgalapjai miatt járó egymeccses eltiltás miatt, Kleinheisler László és Gera Zoltán pedig sérült, ezért a szakvezető a Ferencváros gólerős középpályásának, Varga Rolandnak az aktuális formájában bízik a vb-selejtezős összecsapáson.

Megjegyezte, a bázeli és a Feröer elleni budapesti összecsapás is nagyon nehéz lesz, utóbbit ugyanakkor győzelemmel szeretnék abszolválni, hogy megőrizzék harmadik helyüket a csoportban.