Közép- és hosszú távú kérdésekről egyeztetett Orbán és Kelemen

Krónika 2017. szeptember 30., 21:55

Fontos közép- és hosszú távú kérdéseket is érintő egyeztetést tartottak Kolozsváron a Fidesz és az RMDSZ vezetői szombat délután – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A megbeszélésen a Fidesz részéről Orbán Viktor mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke vett részt. Áttekintették Magyarország és Románia gazdasági helyzetét, és megállapították: eljött az ideje, hogy nagyszabású projektek segítségével jobban összekapcsolódjon a két ország gazdasági rendszere.

A Kelemen Hunor vezette RMDSZ-tárgyalódelegáció szorgalmazta, hogy mielőbb kerüljön sor magas szintű magyar-román kormányzati találkozókra. A felek örömmel nyugtázták, hogy napokon belül tárgyalni fog egymással a magyar és a román külügyminiszter. A Krónika értesülései szerint Szijjártó Péter hétfőn találkozik román kollégájával, Teodor Meleșcanuval Kolozsváron. A külügyminiszteri találkozó kapcsán az RMDSZ úgy véli, nagy szükség van arra, hogy ez alkalommal áttekintsék a magyar közösséget ért problémákat is, olyan kérdések is felmerüljenek, mint a restitúció, a nyelvi jogok és szimbólumok ügye.

A megbeszélésen nagyon fontos előrelépésnek nevezték, hogy egy mindkét ország számára fontos kisebbségi ügyben, az ukrán oktatási törvény témájában összehangolt, közös magyar-román fellépésre került sor.

A találkozót követően Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte, olyan rövid, közép- és hosszú távú kérdésekről és kihívásokról egyeztetett szombaton a kincses városban a Fidesz − Magyar Polgári Szövetség és az RMDSZ, amelyek mind a romániai magyar közösség, mind pedig a két ország érdekeit szolgálják. Az RMDSZ elnöke hozzátette, a Fidesz és Magyarország kormánya támogatja a szövetség azon törekvéseit, amelyek az erdélyi magyarok jogérvényesítésére, jogbővítésére vonatkoznak, beleértve a marosvásárhelyi római katolikus líceummal kapcsolatos célokat is, mégpedig azt, hogy hozzák létre újra az iskolát.

Az RMDSZ hírlevele szerint a Kelemen Hunor és Orbán Viktor által vezetett delegációk úgy vélik, fontos lenne a két kormány közti kapcsolat megerősítése, erre ugyanis azért van szükség, hogy normalizálódjon a holtpontra jutott viszony. „Mindkét fél elengedhetetlennek tartja a gazdasági kapcsolatok élénkítését, ennek kapcsán Kelemen Hunor kiemelte: a magyar kormány támogatásával Maros megyében létrejövő gazdaságfejlesztési program egy jó kezdet” – közölte az RMDSZ.

A Minority Safepack európai polgári kezdeményezést pártok feletti kérdésnek, nemzeti ügynek tartják a felek, a Fidesz pedig partner lesz az aláírások összegyűjtésében, hogy a kezdeményezést minden határon túli magyar ember sikereként lehessen elkönyvelni 2018-ban. Ugyanakkor mindkét fél üdvözölte, hogy Magyarország és Románia parlamentje közösen lépett fel az ukrajnai jogfosztás ügyében, úgy vélik, kisebbségvédelmi kérdésben hosszú évek óta először történt ilyen jellegű összefogás.