Vaklárma? Nem emelkedik október elsejétől a földgáz lakossági ára

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 29., 21:00

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnökének korábbi bejelentésével ellentétben nem drágul október elsejétől a lakosságnak szolgáltatott földgáz. Többet fizetünk majd viszont a villamos energiáért és az üzemanyagért.

Cáfolta lapunknak Nagy-Bege Zoltán, az ANRE energiaár-szabályozó tanácsának tagja a földgáz árának drágulásáról szóló bejelentést. Emil Calotă, az ANRE alelnöke kedden nyilatkozott arról, hogy az idei év utolsó negyedévében átlagosan 6 százalékkal fog növekedni a földgáz ára. Nagy-Bege Zoltán azonban pénteken a Krónikának elmondta, az emelés terítékre került ugyan az energiaár-szabályozó hatóság keddi és csütörtöki ülésén, ám a vezetőtanács végül úgy döntött, hogy mégis a jelenlegi szinten tartja a lakossági földgáz árát.

A beharangozott emelés elmaradásának egyik oka az, hogy a román balliberális kormány képviselői az elmúlt időszakban többször bírálták az ANRE vezetőségének energiaár-szabályozó politikáját. Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke alakulata végrehajtó bizottságának pénteki ülését követően is kifakadt, leszögezve: „nincs rendjén” az elektromos áram és gáz árának fokozatos emelése. „Nincs rendjén, hogy az ANRE minden évben egy tollvonással megemeli az elektromos energia és gáz árát, és ez az áremelkedés negatívan érinti a lakosságot is, a gazdasági szereplőket is. Ráadásul úgy emelték az árakat, hogy az új tarifába beleszámolták az energiaszolgáltatók indokolatlanul nagy veszteségeit” – jelentette ki Dragnea.

Nagy-Bege Zoltán lapunk erre vonatkozó kérdésére közölte, mivel nem politikus, nem kívánja kommentálni a politikai szereplők megnyilatkozásait.

Hozzátette ugyanakkor, hogy valamennyi energiahordozó esetében a szabadpiaci történéseket követi az áremelkedés, és az októbertől beütemezett hat százalékos növekedés is ebbe a folyamatba illeszkedett volna.

Az ANRE vezetőtanácsának RMDSZ által delegált tagja emlékeztetett, hogy Romániában idén áprilisban megtörtént a belföldi kitermelésű földgáz árának liberalizációja (az ipari fogyasztók esetében 2014 végén megszűnt a hatósági árszabályozás), és noha a lakossági fogyasztói árak 2021 júniusáig még szabályozva lesznek, a végső árban a belföldi kitermelésű gáz csak az egyik összetevő. Mindazonáltal a bukaresti parlamentben épp ebben az időszakban van terítéken a villamosenergia- és földgázszolgáltatásról szóló törvényt módosító 2013/64-es számú sürgősségi kormányrendelet megvitatása, és a törvényhozás végleges döntése akár az energiahordozók árát is befolyásolhatja.

„A parlament döntésétől függően változhat a villamos energia és földgáz ára, éppen ezért az ANRE-ben úgy láttuk indokoltnak, hogy nincs értelme emelni októbertől a földgáz árát, ha esetleg a törvényhozás még ebben az évben az árcsökkenés mellett dönt” – nyilatkozta lapunknak az energiaár-szabályozó tanács tagja. Nagy-Bege Zoltán azt sem tartotta kizártnak ugyanakkor, hogy Románia olyan politikai döntést hoz, hogy visszatér az árszabályozáshoz, ez azonban véleménye szerint indokolatlan lenne.

A szakpolitikus emlékeztetett, hogy a liberalizációs ütemtervet éppen a tavaly elfogadott 64-es számú sürgősségi kormányrendelet hozta előre, és szabta meg a 2017 áprilisi időpontot. Miközben addig megawattóránként 60 lejben szabályozta a kormány a belföldi kitermelésű földgáz árát, a 2018 márciusáig megkötött szerződésekben a földgáz 71,76 lejes megawattóránkénti áron szerepel. Nagy-Bege Zoltán úgy véli, ha Bukarest az Európai Bizottsággal kötött megállapodás ellenére visszatérne a szabott árhoz, azt kockáztatná, hogy vissza kellene fizetnie a BRUA-ként emlegetett bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó romániai szakaszának kiépítésére Brüsszeltől kapott 180 millió eurót.

A földgázzal ellentétben a villamos energia drágulni fog október elsejétől. Az ANRE döntése értelmében vasárnaptól kilowattóránként 3,5 banival nő a villanyáram ára a lakossági fogyasztók számára (ez átlagosan nyolc százalékos drágulást jelent), vagyis egy átlagos, havonta száz kilowattórát fogyasztó tömbházlakásban 3,5 lejjel lesz nagyobb a villanyszámla havonta. A Mihai Tudose vezette kormány szeptember 15-ei hatállyal literenként 0,16 lejjel emelte a benzin és a gázolaj jövedéki adóját, és október elsejétől további 0,16 lejjel nő ez az adó. Az üzemanyag-forgalmazók honlapjai szerint az üzemanyagok ára jelenleg megközelíti az 5 lejt literenként, holott szeptember közepén átlagosan 4,7 lejbe került egy liter gázolaj és 4,8 lejbe egy liter benzin. A prémium kategóriák esetében az üzemanyagok ára már túllépte az 5 lejt literenként.

Dragoș Frumosu, az élelmiszeripai szakszervezetek szövetségének elnöke az Agerpres hírügynökségnek elmondta: az energiahordozók drágulása következtében számításai szerint 5-6 százalékkal fog megemelkedni az alapélelmiszerek ára Romániában.