Vincze Loránt: Bukarest politikai okokból támadta meg a Minority SafePacket

Szucher Ervin 2017. szeptember 29., 12:45

Vincze Loránt FUEN-elnök szerint a román állam politikai okokból támadta meg a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzését.

Vincze Loránt (archív felvétel) Fotó: Mihály László

Képmutatásnak tartja Vin­cze Loránt a román külügyminisztérium „magyarázkodását”, miszerint Románia szigorúan eljárási okokból támadta meg az Európai Unió luxemburgi bíróságán a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzését.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke csütörtökön, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kommentálta a román külügyminisztérium szerdán közzétett álláspontját.

Ne bújjunk az ujjunk mögé, nem procedurális, hanem politikai okokból tette.

Románia mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy a kisebbségi jogok uniós kompetenciákká váljanak” – jelentette ki a FUEN elnöke.

Az MTI korábban írásban kérdezte a tárcát arról, hogy miért támadta meg a polgári kezdeményezés bejegyzését, a román állam mely intézménye hozta az Európai Bizottság perbe hívására vonatkozó döntést, és hogy ezek után fenntarthatónak tartja-e azt a korábbi álláspontját, hogy Románia mintaállam a kisebbségekhez való viszonyulása terén.

A külügyminisztérium válaszában közölte: Románia az alapszerződések értelmében fogalmazott meg elvi álláspontot az EU és a tagállamok közötti helyes hatáskörmegosztásról, és bírósági keresete az EU egyik intézményének (Európai Bizottság) egyetlen határozata ellen szól.

A tárca elismételte ugyanakkor a korábban sokszor megfogalmazott álláspontját, mely szerint Románia védi valamennyi olyan állampolgára jogait, aki szabad elhatározásából valamely kisebbséghez tartozónak vallja magát. „Azok az intézkedések, melyeknek a kisebbségekhez tartozó személyek a haszonélvezői Romániában, az országot modellként, a kisebbségi terület igazodópontjaként határozzák meg” – áll a külügyminisztériumnak az MTI kérdéseire adott írásos válaszában.

{K1}

Vincze Loránt szerint amennyiben Románia maradéktalanul teljesítené a közösségi jogok tiszteletben tartását, nem avatkozna az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogaiért indított perbe, ugyanakkor nem akadályozná a marosvásárhelyi katolikus iskola működését vagy a magyar tagozat törvény által is előírt létrehozását az orvosi egyetemen.

Ha valóban így lenne, nem lenne szükség magára a mentőcsomagra sem”

– vélekedett a FUEN vezetője.

Fotó: Barabás Ákos

Vincze azt is nyomatékosítani kívánta, hogy a per beindításához szükséges egymillió aláírások megszerzésén túl az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója komoly lobbimunkát folytat a tagországokban.

Vincze Loránt egyébként csütörtökön találkozott Péter Ferenccel, az RMDSZ Maros megyei elnökével, aki úgy vélte:

az erdélyi magyarság történelmi lehetőség előtt áll, amikor meggyőzheti az Európai Uniót az őt ért sérelmekről.

A politikus három, aránylag friss példát is sorolt: a katolikus iskola működésének ellehetetlenítését, a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztésének megtagadását, illetve a meglévők eltávolítását, valamint a polgármesterek és önkormányzatok zaklatását a községháza felirat, valamint székely zászló kitűzése miatt.

Amint arról beszámoltunk, Románia június 28-án, a Grindeanu-kormány utolsó hivatali napján támadta meg az Európai Bizottság márciusi határozatát, melyben a bizottság a Minority SafePack kezdeményezőivel elvesztett per után a kezdeményezés részleges bejegyzéséről határozott. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy egy „mély állam” hozta meg a pereskedésről a döntést, hiszen Sorin Grindeanu volt miniszterelnök cáfolta, hogy kormánya ilyen döntést hozott volna.