Győzelemmel búcsúzott a Nagyváradi VSK az Európa Kupától

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. szeptember 28., 17:47

Egy pont hiányzott a Nagyváradi VSK továbbjutásához a férfi kosárlabdázók Európa Kupájában. A szebeniek kettős vereséggel búcsúztak az első selejtezőkörben.

Fotó: Roby Boros/a VSK Facebook-oldala

Nagy arányú szerda esti győzelme ellenére korai búcsúra kárhoztatott a Nagyváradi VSK felnőtt férfi kosárlabdacsapata a FIBA Európa Kupában, mert a Balkán Botevgrad elleni 82:66-os bulgáriai veresége után a hazai 85:70 arányú sikere is kevésnek bizonyult az első selejtezőkörben.

A Körös-parti „Oroszlánok” közel jártak a bravúrhoz, ám Nemanja Milosevic utolsó rádobása már nem csorgott be a továbbjutáshoz hiányzó pont megszerzéséhez.

A montenegrói légiós így még a 35 ponttal – és tíz lepattanóval – elért egyéni rekordjának sem tudott igazán örülni, a drámai végjáték után csalódottan állapította meg, hogy erőfeszítéseik ellenére már csak az egy hét múlva rajtoló hazai pontvadászatban harcolhatnak újabb serlegért.

„Úgy vélem, hogy a sérülések is hozzájárultak a történtekhez, mert bár az ellenféltől is hiányzott egy kulcsember, idegenben mi sem számíthattunk Arturas Valeikára, aki játékstílusával nagy hatással van az egész csapatra, most pedig az a Martin Zeno hiányzott, aki nélkül szintén nehéz érvényesülnünk” – fogalmazott a találkozó után.

Az amerikainak, mint ismert, a bulgáriai összecsapás végén sérült meg a térde, az orvosi vizsgálatok alapján pedig legalább két hónapig pihennie kell. Erről már Cristian Achim, a VSK vezetőedzője tájékoztatott, megjegyezve, hogy kénytelen volt a megszokottól eltérő felállásban szerepeltetnie tanítványait.

Nagyon sajnálom, hogy nem jutottunk tovább, de elképesztően büszke vagyok a fiúkra, amiért nehéz helyzetben sem adták fel a harcot.

Közel álltunk ahhoz, hogy ledolgozzuk az első meccsről hozott hátrányt, de végül valami mégis hiányzott" – summázta a tavaly BL-főtáblás alakulat szakvezetője.

Az erdélyi csapatok idei európai kudarcsorozatát a Nagyszeben „tette teljessé”,

amely bár az első meccsen csak egyetlen ponttal kapott ki hazai pályán, a Pardubice vendégeként elszenvedett 77:64 arányú veresége miatt ugyancsak az Európa Kupa első körében zárta a nemzetközi szereplést. A bajnoki ezüstérmes Steaua a második körben csatlakozik a sorozathoz, ahol október negyedikén Körmenden, a Borsa Basketet kettős győzelemmel kiejtő Egis ellen kezd.

A Trabzonsport egypontos összetettbeli különbséggel felülmúló Szolnoki Olaj a Södertalje Kings ellen folytatja, míg a VSK-t kiejtő bolgár együttes a Szombathelyi Falcóval játszik a csoportkörbe jutásért. A román bajnok Kolozsvári U-BT, mint ismert, ugyancsak elbukott a héten a Bajnokok Ligája kvalifikációs szakaszában, ezért átkerült az Európa Kupa október második felében kezdő E csoportjába.

{K1}

Kiélezett maradt a Kolozsvár–Szatmár párharc a Román Kupában

Mindössze négypontos előnyt tudott hazai pályán kiharcolni a bajnoki ezüstérmes Kolozsvári U női kosárlabdacsapata a feltörekvő Szatmárnémeti VSK ellen a Román Kupa első körének szerda esti első összecsapásán, a 77:73-os végeredmény miatt pedig a szombati visszavágó kiélezett csatát ígér az élvonalbeli pontvadászatot is egymás ellen kezdő alakulat között.

Nyitott maradt a továbbjutás kérdése a szerdán 62:53-ra végződött Galac–Gyulafehérvár, és a 69:64-gyel zárult Temesvár–Aradi ICIM párbajnokban is, a Marosvásárhelyi Siriusnak viszont már bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy szombaton ledolgozza az Alexandria vendégeként elszenvedett 82:62 arányú vereségével kialakult hátrányát. A Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC és a Brassói Olimpia, mint ismert, játék nélkül kvalifikált a nyolcas döntőbe.

A férfimezőnyben az elmúlt bajnoki szezon legjobb négy csapata, a Kolozsvári U-BT, a Steaua, a Nagyváradi VSK és a Szeben szerepelhet alanyi jogon a Román Kupa nyolcas döntőjében, míg a többiek szombaton Pitești–Marosvásárhelyi Maros KK (19.15, DigiSport), Craiova–Temesvári BC és Galac–Dinamo párosítás szerint kezdik az első kört. A Iași–Temesvári Timba párharc első felvonását október 18-ára, a visszavágót pedig október 25-ére halasztották.