Engedély hiányában lefújta szatmári tüntetését az EMNP

Krónika 2017. szeptember 28., 16:48

Mégsem tartja meg október elsején az új ukrán oktatási törvény elleni tiltakozását az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Szatmárnémetiben, mivel a szervezők nem kaptak engedélyt a rendezvény lebonyolítására a megyeszékhely polgármesteri hivatalától.

Fotó: Facebook

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a politikus szégyenletesnek nevezte, hogy az állampolgárok szabad gyülekezésének jogát éppen egy ilyen fontos ügy kapcsán veszi semmibe Szatmárnémeti város önkormányzata.

Különösen arra való tekintettel, hogy korábban valamennyi magyar szervezet közös sikereként élte meg, hogy Kereskényi Gábor személyében ismét magyar ember áll a város élén”

– jegyezte meg Kiszner Csaba.

A közlemény szerint a szervezők már két héttel ezelőtt benyújtották kérvényüket a polgármesteri hivatalhoz, a tüntetés megszervezésére vonatkozó beadványra azonban csütörtökig nem kaptak választ. „Ilyen körülmények között – tekintettel az ügy fontosságára –

elállunk a tervezett köztéri tiltakozás megszervezésétől, hiszen nem tudjuk garantálni a rendezvény jogszerű lebonyolítását, és nem kívánunk alkalmat teremteni a polgármesteri hivatal hanyagságára épülő hatósági ellenintézkedésekre”

– olvasható továbbá a Kiszner által aláírt közleményben. Az ügy kapcsán Kereskényi Gábor polgármester véleményére is kíváncsiak voltunk, csütörtök délutánig azonban nem tudtuk elérni az elöljárót.

Az EMNP két héttel ezelőtt jelentette be, október elsején, vasárnap 16 órától a prefektúra épülete előtt szervez tüntetést. A rendezvény célja az ukrajnai nemzeti kisebbségek iránti szolidaritás kifejezése lett volna a szeptemberben meghozott oktatási törvény kapcsán, mely súlyosan sérti kárpátaljai magyar közösségünk nyelvhasználati és anyanyelvű oktatáshoz való jogait. Mint ismeretes, a jogszabály többek között arról rendelkezik, hogy ötödik osztálytól kizárólag ukrán nyelven folyhat oktatás Ukrajnában.

A néppárt a közös fellépés és a tervezett tiltakozás kapcsán megkereste a magyar és a román szervezeteket, az egyházak képviselőit és a politikai pártokat is – hiszen Ukrajnában a magyar mellett jelentős létszámú román közösség is él –, melyek nyitottak voltak az együttműködésre.

„Mindemellett nem mondunk le az akció eredeti céljáról és pénteken átadjuk a prefektúra vezetőjének a kárpátaljai magyar és román közösségek melletti kiállásunkról szóló beadványt, amelyben arra kérjük Románia kormányát, hogy lépjen fel az ukrajnai nemzeti kisebbségeket ért jogsérelmek ügyében” – zárja közleményét a néppárt megyei vezetője.