Bírság magyarellenes kirohanás miatt a bukaresti hírtévéknek

Krónika 2017. szeptember 28., 16:01

Nacionalista és magyarellenes kirohanásai miatt 85 ezer lejes, illetve 20 ezer lejes pénzbírságot szabott ki a Realitatea TV és a B1 hírtelevízióra az Országos Audiovizuális Tanács (CNA).

Sakk-matt. Rareș Bogdan, a Realitatea Tv műsorvezetője élen járt a nacionalista hőzöngésben

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke csütörtökön közölte, a szövetség június 20-án amiatt jelentette fel a bukaresti televíziókat, hogy azok nacionalista, a magyar közösséget diszkrimináló kijelentéseket hangoztattak műsoraikban.

A román médiát akkor árasztották el a magyarellenes felhangok, amikor az RMDSZ a Sorin Grindeanu vezette kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáját megelőzően olyan törvénytervezetek elfogadását kérte a balliberális kormánypártok képviselőitől, amelyek a szövetség szerint a magyar közösség valós és jogos elvárásait képezik.

„Mint ahogyan azt akkor is hangsúlyoztuk, a romániai magyar közösség elvárásainak törvényi szintre emelése semmivel sem csorbítja a románok jogait, ahogyan azt akkor a média szajkózta. Mi több, nem emberfeletti tettek valóra váltását kértük a kormánykoalíciótól, amely bármilyen veszélyt is jelenthetett volna a többségi nemzetre nézve. A manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját követhették akkor szemmel a magyar emberek, ez pedig mélyen sértette a magyar közösséget. Ezért kértünk jogorvoslatot” – idézte Porcsalmi Bálintot az RMDSZ hírlevele.

Az RMDSZ akkoriban szorgalmazta többek között a PSD–ALDE-koalíciótól a kisebbségek jogállását szabályzó törvény-tervezet elfogadását, amelyet 2005-ben terjesztettek a parlament elé. A tervezet összehangolja és keretbe helyezi a Romániában élő kisebbségek jogait, többek között megteremti a kulturális autonómia törvényi és intézményi keretét is. Kérte az alakulat a helyi közigazgatási törvény kapcsán benyújtott módosító-csomag elfogadását, amelynek célja 10 százalékra csökkenteni a húsz százalékos anyanyelv-használati küszöböt, továbbá előírja a nemzeti szimbólumok szabad használatát, illetve szankciókat vezet be a törvénybe foglaltak be nem tartására.

Március 15-ét mint hivatalos ünnepet szavatoló törvénytervezet elfogadását is kezdeményezte az RMDSZ, sürgetve a marosvásárhelyi római-katolikus iskola körül kialakult helyzet megoldását is. Kérték az oktatási törvény az irányú módosítását, hogy a tanügyminisztériumnak legyen lehetősége iskolát alapítani, azt, hogy speciális tanterv alapján szervezzék meg a kisérettségi és érettségi vizsgákat a magyar diákoknak, továbbá állami finanszírozást a történelmi egyházak teológiai képzéseire, törvényi keret megteremtését a Kisebbségi Továbbképző Központ létrehozására.