Uniós forrásból szépül a válaszúti Bánffy-kastély

Kőrössy Andrea 2017. szeptember 28., 15:22

Húszmillió lejből újítják fel a válaszúti Bánffy-kastélyt, a beruházás európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósul meg.

Fotó: Facebook

Európai uniós támogatásból, valamint a Kolozs megyei önkormányzat költségvetéséből újítják fel a válaszúti Bánffy-kastélyt, amelynek korszerűsítésére mintegy 20 millió lejt költenek (ennek 98 százalékát az EU-s támogatás teszi ki). A finanszírozási szerződést már aláírta Rovana Plumb EU-s alapokért felelős miniszter.

A megyei tanács szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a Bonchida községhez tartozó faluban megvalósuló beruházás 42 hónapig fog tartani,

a felújítás elsődleges célja pedig minél több turista bevonzása, illetve a település gazdagságának fejlesztése.

A Kolozs Megyei Tanács még tavaly számolt be arról, hogy a műemlék épület és a hozzá tartozó park korszerűsítése nyomán be kívánják kapcsolni a kastélyt az idegenforgalmi körforgásba, így nemcsak Válaszútra, de a községközpont Bonchidára és a környező településekre is több vendég érkezne.

Az ingatlan a tervek szerint főként kulturális rendezvényeknek fog otthont adni,

a beruházás nyomán ugyanakkor első körben hat új munkahely létesül, ezek számát fokozatosan bővítik. A megyei tanács ígérete szerint a korszerűsítés befejezése után a kastélyt öt évig ingyen lehet látogatni.

Fotó: Facebook

Válaszúton már a 18. század második felében állt a Bánffy család udvarháza, de az 1848-as forradalomban nagyon megrongálódott és a 19. század második felében nyerte el a mai formáját – emlékzetet az MTI.

Az épület legnagyobb értékét a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok képezik.

A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlőben a fafaragványok mellett a berendezési tárgyak nagy része is fennmaradt. A terem fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek a két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait ábrázoló domborművek láthatók.

A válaszúti Bánffy-kastély Kolozsvártól 26 kilométerre, a Kallós Zoltán által létrehozott válaszúti néprajzi múzeumtól pár száz méterre, a bonchidai Bánffy-kastélytól pedig mintegy hét kilométerre áll. A kommunizmus idején államosított épületben 2007-ig kisegítő iskola működött, azóta nincs használatban.

A Bánffy család bárói ágához tartozó utolsó tulajdonosai örökösök nélkül haltak meg, így a kastélyt a rendszerváltozás után senki nem igényelte vissza.

A 4,5 hektáros területet felölelő, neoklasszikus eklektikus stílusban épült kastély és környéke a Bánffy család nyári rezidenciája volt. A parkot a nemesi családok tulajdonában levő egyik legszebb zöldövezetként tartják számon, ugyanakkor a reneszánsz stílusban kialakított szalon is bőven kínál látnivalót, a terrakotta kályhát például a Ferenc József császár vendégszobájában álló darab alapján készítették. Tavaly a nyitott kapuk elnevezésű rendezvény keretében mintegy 900-an látogatták meg a kastélyt, ezenkívül divatbemutatót is szerveztek a műemlék épületben.