Rhédey-múzeum létesítését tervezik Erdőszentgyörgyön

Krónika 2017. szeptember 28., 14:28

A II. Erzsébet brit királynő erdélyi ükanyja, Rhédey Claudia grófnő életét, valamint a Rhédey családot bemutató múzeumot kíván létrehozni Erdőszentgyörgy önkormányzata a városban található kastélyban.

Az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyban rendezik be a múzeumot Fotó: Erdőszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

A Maros megyei kisváros polgármesteri hivatala szerint pályázat keretében szeretnék bővíteni az önkormányzat tulajdonában lévő neobarokk kastély látnivalóit, kialakítva egy komplex, öt szobát átölelő Rhédey-múzeumot. Az Erdőszentgyörgy szívében álló Rhédey-kastély sokak számára vonzó turisztikai látványosság. A jelenlegi, tematikusan berendezett szobákat sok bel- és külföldi vendég keresi fel, betekintést nyerve az 5100 lelkes kisváros kultúrájába, történelmébe. Az emeleten lévő Bözödújfalusi emlékszoba az elárasztott településnek állít emléket, a néprajzi szoba kulturális értékként van jelen, míg a Láthatatlan Székelyföld néven ismert szoba híres épületek makettjeit örökíti meg látássérültek számára is.

Az önkormányzat a Krónikát arról tájékoztatta, hogy a kastélyban született Rhédey Claudiáról, valamint férjéről, Sándor württembergi hercegről nevezetes épületben létrehozandó közgyűjtemény elsősorban a Rhédey család és a kastély történetét fogja ismertetni.

Emellett a grófnő ikonikus személyiségét, az erdélyi nemesség életének egy szeletét is közelebb kívánják hozni a látogatókhoz a kiállított tárgyak révén.

A jelenlegi elképzelések szerint a múzeumot a lehetőségekhez mérten eredeti tárgyakkal (bútorok, szőnyegek, személyes tárgyak) rendezik be, amelyek korhűen érzékeltetik a 17-19. század nemeseinek életét. Emellett világító elemek beüzemelésével, valamint a századnak megfelelő textíliákkal díszítik majd a létesítményt, visszaadva a kor jellegzetes hangulatát.

A múzeumban a falra rögzített televíziók képernyőin dokumentumfilmeket vetítenek majd, ezek is a Rhédey család életét hivatottak megismertetni. A múzeum létrehozása és megvalósítása történészek segítségével zajlik, több ország levéltáraiban végzett kutatásokra alapszik. A levéltári munka várhatóan 2018. szeptemberében zárul le. Menyhárt István projektmenedzser elmondta, a jövő év szeptember 21-én rendezendő Rhédey Napok keretében mutatják be a nagyközönségnek a levéltári munka eredményeként fellelt információkat.

Fotó: Erdőszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

„Reméljük, a pályázatot még idén elbírálják, és hozzáláthatunk a múzeum megvalósításának, amellyel nemcsak mi, hanem a magyar történetírás is adós a Rhédey családnak, hisz ez a tematika országokat összekötő nagyságú, amelyben Románia, Németország és Anglia mellett Ausztria és Magyarország is érintett” – idézte az önkormányzat közleménye a projektmenedzsert. Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere is támogatja a Rhédey-múzeum létrehozását, a cél ugyanis az, hogy a város olyan turisztikai célpont legyen, ahová érdemes eljönni látogatóként. Az elöljáró közölte, a múzeum létrehozása olyan kezdeményezés, amely méltó módon ismerteti a település büszkeségét, a Rhédey-kastélyt, a Rhédey családot, valamint Claudia grófnő ikonikus alakját.

„Szeretnénk, ha Erdőszentgyörgyön nem csak átutaznának a turisták, hanem érdemesnek tartanák arra, hogy itt töltsenek néhány órát, ezáltal is öregbítve és messze víve városunk hírnevét” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátete, a múzeumprojekten kívül másik két pályázat is folyamatban van a városban: az egyik a kastély előtti tér rendezését célozza, egy másikkal pedig a valamikori kastélykertet szeretnék szebbé tenni.

Az erdőszentgyörgyi önkormányzat felhívásban kér segítséget a magánszemélyektől, hogy ha bármilyen, a Rhédey családhoz, a kastélyhoz vagy az említett korhoz kapcsolódó tárggyal, képpel, leírással rendelkeznek, bocsássák örökre, vagy ideiglenesen a létesítendő múzeum rendelkezésére. A leírásokat, képeket, képeslapokat, szövegeket elektronikus formában elküldhetik a menyhart_i@yahoo.com e-mail-címre.

Gróf kisrédei Rhédey Claudia Zsuzsanna (Erdőszentgyörgy, 1812. szeptember 20. körül – Pettau, 1841. október 1.) magyar grófnő, házassága révén Teck hercegnéje a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja, II. Erzsébet brit királynő ükanyja. Későbbi férjével, Sándor Pál Lajos württembergi herceggel egy farsangi bálon ismerkedett meg Bécsben, ám mivel a herceg nem beszélt magyarul, Claudia apja, gróf Rhédey László ellenezte a házasságot, majd miután Alexander von Württemberg öt év alatt megtanulta a nyelvet, 1835-ben létrejöhetett a frigy. Ezáltal Klaudia megkapta az előkelő Hohenstein grófnéja címet.

Egyetlen fia, Ferenc 1837-ben Teck hercege lett, így királyi családból választhatott magának feleséget: Viktória Mária cambridge-i hercegnőt, Viktória angol királynő unokanővérét vette el. Gyermekeik közül az egyik lányt, Teck Máriát a királynő unokájához, Albert walesi herceghez, annak halála után sógorához, György yorki herceghez adták feleségül, aki 1910-től V. György néven lépett az angol királyi trónra. Rhédey Claudia, „az őszinte szerelem pici nagyasszonya” unokája királyné lett, dédunokái, Edward és György herceg pedig angol király. Ez utóbbi idősebbik lánya, Claudia ükunokája II. Erzsébet brit királynő. Rhédey Claudia még harmincéves sem volt, amikor lovasbalesetben váratlanul meghalt; végakarata szerint az erdőszentgyörgyi református templomban, a Rhédeyek sírkamrájába temették el.