Nem zárkóznak el a homeopátiától a „középutat” ajánló szakemberek

Bíró Blanka 2017. szeptember 27., 15:21

Nem zárkóznak el a Krónika által megkérdezett háziorvosok és gyógyszerészek a sokak által bírált homeopátiás kezeléstől, készítményektől. A szakemberek ugyanakkor a középút, illetve az orvosi utasítás betartását javasolják.

Fotó: Pixabay.com

Bizonyíték hiányában nem utasítják el a homeopátiás kezelést, illetve készítményeket a Krónika által megszólaltatott egészségügyi szakemberek, akik ugyanakkor a középút betartását javasolják, illetve arra hívják fel a figyelmet, hogy ezeket a termékeket csak szakember javaslatára szedjük, és ellenőrzött helyről vásároljuk.

Szabó Soós Klára, a háziorvosokat tömörítő szövetség Hargita megyei elnöke lapunknak azt nyilatkozta: a szakmában is régóta vita tárgyát képezi, hogy van-e kézzelfogható eredménye a homeopátiás kezelésnek, mennyire tekinthető az alternatív gyógymód a modern orvostudomány egyik ágazatának. A szakember hangsúlyozta: az orvostudomány bizonyítékokon alapszik, az allopátiás – azaz hagyományos – orvoslásba nem vezethető be semmilyen készítmény, amelynek nem bizonyított a hatása a betegségek kezelésében vagy a tünetek enyhítésében.

A csíkszeredai háziorvos arra is kitért: nincs kompetenciája arra, hogy ítélkezzen, ám meglátása szerint

a homeopátiás termékek mindenképpen csak kiegészítő kezelésként vethetők be a hagyományos, bevizsgált orvosságok mellett.

„Akkor árthat sokat a homeopátia, ha a betegek elzárkóznak a másfajta kezeléstől. A kezelés elutasítása, halogatása miatt komoly szervi elváltozások következhetnek be” – figyelmeztet az orvos. Úgy véli: éppen ezért meg kell találni a középutat, nem lehet mindent homeopátiával kezelni, hiszen sok esetben az már nem elég.

„Ha nincs szükség agresszív kezelésre, érdemes kipróbálni”

Lucia Şereş, a háziorvosi szövetség Kovászna megyei elnöke sem zárkózik el az alternatív gyógymódtól, elmondása szerint bizonyos esetekben maga is javasolja a homeopátiás termékek használatát. Hangsúlyozta:

az allopátiás gyógyszereknek sok esetben van ellenjavallatuk vagy nem kívánt mellékhatásuk, ilyenkor érdemes mérlegelni, hogy milyen készítményt ír fel az orvos.

„Ha nincs szükség agresszív kezelésre, érdemes kipróbálni a homeopátiás készítményeket” – mondta lapunknak a háziorvos. Tapasztalatai szerint a homeopátiás készítményeknek sok esetben van jótékony hatásuk – hasonlóképpen a gyógynövényekhez, amelyeket több ezer éve használ az emberiség. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy ezeket a termékeket is szakember javaslatára szedjük, és ne az internetről tájékozódjunk, vagy ismerősöktől kérjünk tanácsot. Az ellenőrizetlen szedésük, akárcsak a gyógynövények esetében, épp ellenkező hatást válthat ki – magyarázta a Kovászna megyei háziorvosi egyesület elnöke.

Molnár Orsolya csíkszeredai homeopata háziorvos – aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) elvégzése után a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület képzését is kijárta – ugyanakkor leszögezte:

a szkeptikusok, az ellenzők még soha nem próbálták a homeopátiát, aminek a hatása tudományosan még nem, de a tapasztalat útján már igazolt.

A szakember ugyancsak azt vallja, hogy meg kell találni a középutat a homeopátiás és az allopátiás gyógyszerek között.

Kifejtette: súlyos krónikus betegség esetén nem alkalmazható a homeopátia, a műtétet sem válthatja ki, ám az alternatív gyógymód gyakran segít megelőzni ezeket, erősítve az immunrendszert. Tapasztalata szerint például a pszichoszomatikus megbetegedések és az allergiás betegségek esetén hatékonyak a homeopátiás készítmények. Molnár Orsolya a kétkedőknek vagy azoknak, akik részletes tájékoztatást szeretnének kapni a homeopátiáról a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület honlapját ajánlja.

Fotó: Pixabay.com

Eltérőek a gyógyszerész tapasztalatai

Szabó Péter, a Kovászna megyei gyógyszerészkamara elnöke lapunknak kifejtette: a vélemények a gyógyszerészek körében is megoszlanak, hiszen a homeopátiás készítmények hatékonyságára nincs bizonyíték, ezeket nem vetik alá az allopata termékek esetében kötelező bevizsgálási eljárásoknak. A szakember rámutatott:

számos patika forgalmaz homeopátiás termékeket jellemzően ott, ahol kereslet van ezekre, mert a készítmények általában rövid lejáratúak, nem tárolhatóak hetekig.

Másrészt nem receptkötelesek, mint ahogy a gyógynövénykivonatok és étrend-kiegészítők sem azok, amelyek hatékonyságát egyébként ugyancsak nem vizsgálják sehol.

Szabó elmondása szerint a tapasztalatok megoszlanak: egyesek úgy térnek vissza, hogy segített nekik a gyógymód, mások arra panaszkodnak, hogy csak pénzkidobás volt. A gyógyszerész a Krónikának azt is elmondta:

általában a torokfájásra, a rekedtségre és a hányingerre javasolt termékek bizonyulnak eredményesnek.

Hozzátette, előírt mennyiségben ezek a szerek nem ártanak, ám inkább kiegészítő, adjuváns szerként kell alkalmazni, az orvos által felírt hagyományos gyógyszereket pedig – főleg krónikus betegség esetén – nem szabad kihagyni. „Nem ellenezzük a homeopátiát, ám a használata előtt mindenképpen kell konzultálni szakemberrel, orvossal, gyógyszerésszel, soha ne szedjük az interneten olvasottak vagy a szomszédok tanácsa alapján” – szögezte le a főgyógyszerész.

Nemrég az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) fogalmazott meg szakvéleményt, amelyben leszögezi:

nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának. A megfelelően ellenőrzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek bármilyen állítólagos hatása a placeboeffektussal magyarázható.

Az állásfoglalás szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől, valamint aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát – számolt be az MTI.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, amely független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, és egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.