Bukarest hamarosan üzletet köt 36 F-16-os vadászgép vásárlásáról

Krónika 2017. szeptember 27., 12:18

A román hatóságok előrehaladott tárgyalásokat folytatnak még 36 darab F-16-os repülőgép vásárlásáról – nyilatkozta szerdán Mihai Fifor védelmi miniszter. A katonai repülőgépeket az Egyesült Államokból szerzik be a román légierő számára.

A tárcavezető úgy nyilatkozott, a jövő hét folyamán lezárják az F-16-osok bevásárlását célzó program ezen részét. „Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk még 36 repülőgép vásárlására az Amerikai Egyesült Államokból, nem Portugáliából. Elküldtük a szükséges okiratokat, hogy láthassuk a beszerzési árat. Reméljük, hogy sikerül megvásárolni 36 repülőgépet” – idézte az Agerpres hírügynökség a minisztert.

A Global SOF Europe elnevezésű, Bukarestben rendezett szimpóziumon a szaktárca vezetője azt mondta, szeretné, ha a pilótákat az országban képeznék ki az új gépek irányítására.

A román légierő képviselői egyébként szerdán a portugáliai Monte Real bázison vesznek át hivatalosan három F-16-os repülőgépet abból a 12-ből, amelyeket 682 millió euróért vásárolt Románia. A védelmi minisztérium közleménye szerint a három repülőgép átvételével Románia befejezi az F-16 Fighting Falcon gépek bevezetésének első fázisát. A hivatalos romániai ünnepségre jövő hét folyamán kerül sor a feteşti-i 86-os légitámaszponton.

2013-ban született meg a döntés, hogy Románia tizenkét, F-16-os típusú, használt repülőt vásárol Portugáliából. Ezek ára összesen 628 millió eurót tett ki. A beszerzett gépek az aranyosgyéresi és a feteşti-i, kimondottan ezen típusú gépek befogadására alkalmassá tett bázisokon állomásoznak majd. Az első hat repülőgépet Románia 2016. szeptember 29-én vette át Portugáliától, azt követően még három F-16-os gép érkezett az országba december 16-án.