Medvelajstrom készül – a miniszter szerint több ország is befogadna nagyvadakat

Kőrössy Andrea 2017. szeptember 27., 12:10

„Felleltározná” és csippel látná el a medvéket a környezetvédelmi miniszter, aki arról is beszámolt, hogy előrehaladott tárgyalások zajlanak a nagyvadak „exportálásáról”.

Fotó: Facebook

Medvenépszámlálást akar tartani Graţiela Gav­rilescu környezetvédelmi miniszter, aki ennek nyomán több nagyvadat külföldre szállíttatna. A tárcavezető a szenátus környezetvédelmi bizottságának meghallgatásán beszélt arról, hogy Romániában nincs pontos nyilvántartás az országban élő medvék számáról, ezen pedig változtatni kell.

Arról tudunk, hogy körülbelül hétezer példány él az országban, de úgy tűnik, hogy ennél sokkal többen vannak”

– fogalmazott Gavrilescu. Rámutatott: uniós alapokból, különböző tudományos és kutatóintézményekkel együttműködve felleltároznák és csippel látnák el a medvéket, ezzel egyrészt védenék a fajt, ugyanakkor elkerülnék azokat a helyzeteket, amikor „a medve megesz egy embert”.

A Mediafax hírügynökség tájékoztatása szerint a környezetvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy nagykövetségi szinten már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak arról, hogy néhány példányt más országok rezervátumaiba szállítsanak, elsősorban olyan államokba, ahol nincs medvepopuláció. Hozzátette: az „exportált” nagyvadak minden bizonnyal fiatal példányok lesznek.

Gavrilescu egyelőre nem kívánt megnevezni konkrét célországokat, ígérete szerint erre akkor kerül sor, amikor elkészül a populációt feltérképező tanulmány. A tárcavezető néhány hete beszélt arról, hogy

arra kért több nagykövetet, érdeklődjenek, melyik ország lenne hajlandó befogadni medvéket Romániából.

Graţiela Gavrilescu a szenátus különbizottságának meghallgatásán azt is elmondta: a szeptember elején kiadott miniszteri rendelet nyomán, amely a nagyvadak beavatkozási kvótáját írja elő, egyelőre egyetlen medve befogását sem engedélyezték. Elmondása szerint ugyanakkor erre vonatkozó kérések már jócskán érkeztek a helyi közigazgatási egységektől.

Gavrilescu egyébként szeptember elején beszélt arról, hogy a nagyvadak beavatkozási kvótája nem a medvék kilövését írja elő, hanem ezek áthelyezését olyan területekre, ahol nincs medvepopuláció. Holott a megelőző hetekben ezt nem igazán tette világossá, sőt több alkalommal is kifejezetten kilövési kvótáról beszélt.

„Vállaltam, hogy kiadok egy miniszteri rendeletet, amely intervenciós kvótát engedélyez a medvék és farkasok kilövésére, hogy a lakosság élete ne forogjon veszélyben” – fogalmazott még augusztusban a tárcavezető. A nagyvadak befogására vonatkozó kérést egyébként a minisztériumhoz tartozó biodiverzitási igazgatóságnak kell küldeni.