Kelemen: elfogadható a 15 százalékos anyanyelvhasználati küszöb – Folytatódott az ellenhadjárat

Balogh Levente 2017. szeptember 26., 16:08

Folytatta a magyar közösség jogainak bővítése elleni hadjáratot Florin Roman, a PNL képviselője, aki kedden azt követelte: hívják össze az illetékes parlamenti bizottságokat, és utasítsák el a közigazgatási törvényhez az RMDSZ által benyújtott módosítást.

Fotó: Pixabay.com

Roman azt követően követelte a testületek összehívását, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy nappal korábban azt mondta, az RMDSZ el tudja fogadni, hogy 15 százalékban állapítsák meg a küszöbértéket, amelyet el kell érnie egy kisebbségnek egy település lakosságának arányában ahhoz, hogy használhassa anyanyelvét a közigazgatásban.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy még semmilyen megbeszélés nem volt ebben a témában. „Mi, a kezdeményezők szempontjából, egyet tudnánk érteni egy 15 százalékos küszöbbel.

Ha létrejönne egy kompromisszum a 15 százalékkal, akkor a mostani, mintegy 400 település, amely a 20 százalékos küszöbről rendelkező törvény hatálya alá esik, további 73-74-gyel bővülne ki, tehát szó sincs az egyesek által emlegetett 2000 településről.

(...) Azt gondolom, senki nem veszítene. Ebben a törvényben nincs szó arról, hogy hivatalos nyelvvé váljon a magyar, csak arról, hogy a közigazgatásban használni lehessen a magyar nyelvet ott, ahol teljesülnek ezek a feltételek” – mondta Kelemen a parlamentben. Hozzátette: a 15 százalék mindenki számára hasznos és korrekt kompromisszumot jelentene.

A 15 százalékos küszöbről Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszélt. Megjegyezte: nem fogadják el az RMDSZ által a közigazgatási törvényhez benyújtott módosításban megfogalmazott javaslatot, miszerint a küszöböt csökkentsék 10 százalékosra, de

a 15 százalékról lehet tárgyalni, amennyiben a románok megértik és elfogadják a módosítás lényegét.

Eközben a magyarok anyanyelv-használati jogai ellen következetes hadjáratot folytató Florin Roman amiatt háborgott, hogy – bár a tagok jelen voltak – elnapolták az emberjogi, vallási és kisebbségi, a jogi és a közigazgatási bizottság együttes ülését, és követelte: hívják össze a testületeket, és utasítsák el a tervezetet, amely szerinte „kötelezővé” teszi a magyar nyelv használatát, valamint a székely zászlókat és a kétnyelvű feliratokat.

A kormánypárti illetékesek arra hivatkoztak, hogy a házbizottságtól nem érkezett meg az ülés megtartását jóváhagyó dokumentum, Roman szerint ugyanakkor a kormánypártok el akarják mismásolni a bizottsági üléseket. Céljuk az, hogy az alsóház hallgatólagosan, vagyis érdemi tárgyalás nélkül fogadja el a módosításokat. Ennek a határideje október 16. Roman leszögezte: a PNL nem támogatja a küszöbérték csökkentését.