Románia nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseit?

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 26., 15:13

A román és az ukrán oktatási miniszter egyeztetni fog az új ukrán oktatási törvény alkalmazásáról – jelentette ki kedden Teodor Meleșcanu külügyminiszter. Megtörténhet, hogy Románia nem fogja támogatni Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseit. 

Ez volt a román diplomácia első reakciója azután, hogy Petro Porosenko ukrán államfő hétfőn aláírta a kisebbségi nyelveken folyó oktatás visszaszorítását előirányzó törvényt.

Meleșcanu az MTI tájékoztatása szerint emlékeztetett, hogy Románia Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszternek címzett levélben kérte a törvény kihirdetésének elhalasztását.

Hozzátette: Bukarestnek továbbra is az a fontos, hogy a mintegy 400 ezer főt számláló ukrajnai román kisebbség minél magasabb szintig részesüljön anyanyelvű oktatásban.

Ezért Klimkinnel abban állapodtak meg – mondta a román diplomácia vezetője –, hogy az oktatási miniszterek találkozni fognak, és nagyon konkrétan, tantervekkel az asztalon megvizsgálják, milyen esetben szükséges ukrán nyelven tanulniuk a gyermekeknek, és melyik fontos tantárgyakat tanulhatják románul. Klaus Johannis államfő csütörtökön jelentette be, hogy lemondta októberre tervezett ukrajnai látogatását az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt.

Ezzel egy időben Constantin Codreanu, a bukaresti parlament alsóháza külhoni románokért felelős bizottságának elnöke szerint miután Porosenko elnök kihirdette a tanügyi törvényt, elveszítette működésének értelmét az a román parlamenti küldöttség, amelynek Ukrajnába kellett volna utaznia. Codreanu azt mondta: noha kedden találkoznak Ukrajna bukaresti nagykövetével, a delegáció célját vesztette, mert Porosenko kihirdette a jogszabályt. A politikus szerint ugyanakkor Klaus Johannis elnök hibázott azzal, hogy lemondta ukrajnai látogatását.

„Románia elnöke hibát követett el, bevágta az ajtót Porosenko előtt, nem értette meg, hogy sokkal fontosabb lett volna a jelenléte Ukrajnában, még akkor is, ha nem lett volna kellemes vereséggel hazajönnie Bukarestbe. Fontos lett volna, hogy jóban-rosszban ott legyen román nemzettársainkkal” – idézte a külhoni románokért felelős képviselőházi bizottság elnökét az Agerpres hírügynökség.

Codreanu szerint most már nem maradt más remény, mint a Velencei Bizottság beavatkozása. A politikus hozzátette azt is: ilyen körülmények között megtörténhet, hogy Románia többé nem fogja támogatni Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseit. 

{K1}