Az iraki kurdok elsöprő többsége a függetlenségre szavazott

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 26., 14:08

Az iraki kurd szavazók több mint 90 százaléka igennel voksolt hétfőn arra, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak – adta hírül hétfőn éjjel az erbíli választási bizottság az előzetes eredményt.

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara

A területen szavazásra jogosult 5,5 millió fő bő 72 százaléka járult az urnákhoz – közölte az MTI szerint a bizottság, holott korábban 78 százalékos részvételi hányadról szóltak hírek. A külföldön élő iraki kurdok már szombattól szavazhattak, végeredmény legkésőbb három nap múlva várható.

Kurdisztánban a voksolást követően éjszakába nyúló népünnepély lett úrrá: tűzijátékkal, autódudák kórusával, levegőbe lövöldözéssel tudatta örömét a függetlenségre vágyó elsöprő többség.

Sokan regionális háborút vizionáltak az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló hétfői népszavazás miatt, de a referendumot katonai beavatkozás nélkül tartották meg

– mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán kedden.

Szalai Máté úgy fogalmazott: „a legrosszabb forgatókönyvet elkerültük”, bár Irán és Törökország fenyegetőzött, és felmerült a lehetősége, hogy bármikor beavatkozhatnak, ahogy az Irakon belüli, Irán által irányított síita milíciák is, mégsem tették meg.

Kifejtette:

egy állam támogatja az iraki Kurdisztán függetlenségét, Izrael, a nemzetközi közösség nagy része viszont nem.

Az Egyesült Államok a szavazás után ugyanakkor kiadott egy közleményt, amelyben bár csalódottságát fejezte ki a referendum megtartása miatt, közölte, hogy nem változik az amerikai–kurd kapcsolat. Kanada nem örül, de elfogadja a folyamatot, Oroszország pedig „hallgat”, bár egyes hírek szerint orosz állami cégvezetők tárgyalnak az olajban gazdag térségben.

Szalai Máté felhívta a figyelmet arra:

az iraki legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a népszavazást, így annak nincs jogi ereje,

csak arról szólt, hogy 5,5-6 millió embert megkérdeztek, szeretne-e önálló államot alapítani.