Nem lesznek felkészülve a cégek a megosztott áfafizetésre

Bálint Eszter 2017. szeptember 26., 13:12

A PwC Románia által készített közvélemény-kutatásba bevont cégek csaknem háromnegyede mondta azt, hogy legalább hat hónapra lenne szükségük a megosztott áfafizetésre való áttéréshez.

Fotó: Barabás Ákos

A felmérés során megkérdezett több mint száz érintett 21 százaléka azt mondta, több mint egy évre van szükségük a megosztott áfafizetésre való áttéréshez, a legtöbben (51,3 százalék) úgy vélik, hogy 6 hónap és 1 év közötti idő alatt tudnának átállni az új rendszerre, amelynek lényege, hogy

külön bankszámlán kezelik az áfával kapcsolatos ügyleteket.

26,1 százalék vélekedett úgy, hogy nekik 3-6 hónap is elég lenne, míg alig 1,7 százalék érzi megvalósíthatónak az átállást a hatóságok által biztosított három hónap alatt.

Ugyan a román kormány kedvezményekkel próbálja rábírni a cégeket, hogy álljanak át az új rendszerre már az október–december időszakban, amikor még csak opcionális, de ezek úgy tűnik, hogy nem elég vonzóak a vállalkozók számára. A felmérés szerint ugyanis

a cégek 95,4 százaléka nem kíván idén áttérni a megosztott áfafizetésre.

„A hatóságoknak el kellene gondolkodniuk azon, hogy ilyen rendkívül sok vállalkozás nem tér át a megosztott áfafizetésre mindaddig, amíg az nem válik kötelezővé. Hasznos lenne a január elsejei határidő meghosszabbítása, ez ugyanis biztosítaná a magánszféra számára a kellő időt, hogy alkalmazkodjon ehhez a gyökeres változáshoz, és az államnak is lenne ideje konzultálni az Európai Bizottsággal a megosztott áfafizetési rendszerről, elkerülve ezáltal egy esetleges kötelezettségszegési eljárást” – hívja fel a figyelmet Daniel Anghel, a PwC Közép-Kelet-Európáért felelős adóügyi vezetője.

A felmérés következtetéseiből ugyanakkor arra is fény derül, hogy

a cégek tartózkodásának oka nem feltétlenül a költségekben rejlik.

A megkérdezett vállalkozók több mint fele (55,7 százalék) becsüli úgy, hogy 100 000 euró alatt megússza, 33 százalék között 100 000 és 500 000 euró közötti költségei lesznek, míg 10,3 százalék 500 000 és 1 000 000 euró közötti ráfordításra számít. Alig 1 százalék tart attól, hogy az átállással járó kiadások meghaladják az 1 millió eurót.

„Ami a költségeket illeti, előfordulhat, hogy alábecsülik a megosztott áfafizetésre való átálláshoz szükséges informatikai rendszerek és cégen belüli folyamatok pénzügyi hatását. Ugyanakkor valószínű, hogy a válaszadók jelenleg még nem tudják megbecsülni azt, hogy mekkora gondot fog okozni az új rendszer a forgótőkére nézve” – összegzett a szakember.