A miniszter szerint nem késlelteti a Szászsebes–Torda-sztráda megépítését a földcsuszamlás

Bálint Eszter 2017. szeptember 26., 12:30

Miután a Szászváros–Nagyszeben-autópályán korábban volt már egy „úszó sztráda”, most egy „repedt sztrádát” fedezett fel a Pro Infrastruktúra Egyesület. A közlekedésügyi miniszter szerint az építési határidőt be fogják tartani.

Fotó: Pro Infrastruktúra Egyesület

Földcsuszamlás rongálta meg az észak- és a dél-erdélyi autópályát összekötő, A10-es jelzésű, Torda–Szászsebes-sztráda nyomvonalát – derül ki a Pro Infrastruktúra Egyesület felvételeiből.

„Pár nappal ezelőtt jelentettem be, hogy a Szászsebes–Torda-autópálya 4-es szakaszán, amelyet a Porr cég épít, csúnya földcsuszamlás történt, amely nemcsak az egyik árok töltését rongálta meg, hanem az épülő autópálya kijelölt nyomvonalában is kárt tett. Csütörtökön készítettünk egy légi felvételt erről a szakaszról.

A komoly probléma és a fennmaradó munka nagy mennyisége ellenére a kivitelező továbbra is hivatalosan vállalja, hogy még az idén befejezi az építkezést,

legalábbis annyira, hogy a forgalom korlátozások nélkül és teljes biztonságban megindulhasson” – olvasható a Pro Infrastruktúra Egyesület Facebook-oldalán.

Rámutatnak, számukra nem világos, hogyan fogják a bürokratikus problémákat megoldani, amelyeket ez a földcsuszamlás okoz, és abban sem biztosak, hogy a hatóságok is elég motiváltak-e, és képesek lesznek-e a mozgósításra.

Ráadásul az időjárás is fontos tényező”

– ecsetelik a felmerülő problémákat a sztrádaépítéseken felmerülő visszásságokra rendszeresen rávilágító, és az autópálya-építések sebességét folyamatosan nyomon követő egyesület képviselői.

A közzétett felvételeken valóban nagy kiterjedésű földcsuszamlás látszik, amely az autópályát is érinti. A szintkülönbség olyan nagy, hogy egy kamionnak csak nagy nehézségek árán sikerül átjutnia a szakaszon.

Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter azonban biztos abban, hogy az átadás nem fog késni. „A vállalkozó megígérte, hogy az érintett szakaszon nem fog csúszni az átadás, vagyis 2017 végére készen lesz. Egy szerdai, a fejlesztési régiók európai parlamenti képviselőivel közösen tartott bukaresti ülésen is ismételten vállalták a határidőt, úgyhogy meggyőződésem, hogy minden problémát hasznos időben elhárítanak” – nyilatkozta Cuc a Mediafax hírügynökség megkeresésére.

Az A10-es jelzésű, Szászsebes–Torda autópálya építését négy szakaszra bontották. A földcsuszamlás által érintett szakasz a 4-es számú, 16,3 kilométeres táv, Marosdécse és Torda között. A szerződéseket még 2014 áprilisában aláírták a kivitelezőkkel, és a munkálatokkal eredetileg már 2016 márciusában végezni kellett volna.

A 4. szakaszt a Porr Construct Kft. építi, a szerződés értéke 470 millió lej. Mint ismeretes, Romániában korábban volt egy „úszó autópálya” is: a hatóságok a Nagyszeben–Szászváros-autópálya 3-as szakaszán, a 60-as kilométernél 10 méteres mélységben vizet találtak. A szakaszt a 2014-es választási kampány kellős közepén, Victor Ponta akkori miniszterelnök és Ioan Rus miniszter jelenlétében adták át.