Egyre népszerűbb a temesvári magyar városünnep

Kiss Judit 2017. szeptember 25., 14:45

Bár nem volt végig kedvező az időjárás a Temesvári Magyar Napok ideje alatt, összességében véve mégis sikeresnek bizonyult a hétvégi rendezvény: mintegy 35 ezren fodultak meg a programsorozaton – mondta el a Krónikának Horváth Mitzi szervező.

Fotó: A Temesvári Magyar Napok Facebook-oldala

A háromnapos, kulturális, szórakoztató, gyerekeknek szóló, gasztronómiai eseményeket is felvonultató, Zorán-koncerttel záruló Temesvári Magyar Napok főként szombaton vonzotta az érdeklődőket, a kültéri és beltéri eseményekre is szép számmal voltak kíváncsiak. A szervező rámutatott, nemcsak temesváriak érdeklődtek a Várbástya Egyesület által szervezett magyar napok iránt, sokan érkeztek a környékbeli településekről, valamint Aradról és Magyarországról is.

A magyar ünnep nemcsak a város tizenötezres lélekszámú magyarságát (a lakosság mintegy 5 százalékát) igyekezett idén is megszólítani, de a Temes megyei, a határ menti magyarországi és szerbiai települések lakóit, valamint a helyi románságot és a szerb nemzetiségűeket is.

„Az Edda- és Zorán-koncerttel, a színházi előadásokkal, kiállításokkal, gyerekeknek szóló programokkal sikerült idén is vonzóvá tennünk az ünnepet. Úgy tűnik, a színházi produkciókra is sokan kíváncsiak, példa erre a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Wiener Waltzer című, Görgey Gábor darabjából készült produkciója Szász Enikő rendezésében vagy a budapesti Élőkép Színház előadása, a Pirosruhások a téren. De nagy népszerűségnek örvendtek a gyermekeknek szóló programok is" – ecsetelte Horváth Mizti.

Fotó: A Temesvári Magyar Napok Facebook-oldala

Azt is elmondta, a szervezők már a rendezvény tavalyi, első kiadása után összegezték, hogy mire mutatkozik a legnagyobb igény a magyar napokon, így idén igyekeztek ezekre összpontosítva összeállítani a programot:

hangsúlyt fektettek a gasztronómiai rendezvényekre is, hiszen azok iránt nemzetiségre való tekintet nélkül sokan érdeklődnek.

A gyerekeknek szóló programok is bő választékot kínáltak, és népszerűenek bizonyultak, a szervező elmondása szerint mintegy 30 pedagógus és önkéntes segített a megszervezésükben. Dupla teltházas volt Nógrády György magyarországi biztonságpolitikai szakértő előadása is, de a kulturális, szórakoztató rendezvények és gasztrokóstolók is vonzották az érdeklődőket.