Elítélték, így le kell mondania Csernáton polgármesterének

Bíró Blanka 2017. szeptember 24., 19:10

Jogerősen egy év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a brassói táblabíróság a Kovászna megyei Csernáton polgármesterét. A döntés egyúttal egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától Bölöni Dávidot, így le kell mondani a tisztségéről.

Távoznia kell székéből Bölöni Dávid polgármesternek Fotó: 3szek.ro

A táblabíróság szeptember 15-én hirdetett ítéletet, ám ezt az elöljáró még nem kapta kézhez. Bölöni Dávid továbbra is ártatlannak vallja magát.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tavaly decemberben emelt vádat Bölöni Dávid ellen, mert

az ügyészek szerint jogtalanul igényelt területalapú támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA).

A vádhatóság szerint 2008–2009-ben a háromszéki elöljáró 738 hektár legelő után igényelt támogatást, holott azt bérbe adták más gazdáknak, így a kifizetési ügynökség visszakövetelte a több mint 312 ezer lejes támogatást.

Bölöni a sajtónak nyilatkozva leszögezte, ártatlannak vallja magát, a legelőket nem adták bérbe,

azok a dokumentumok, amelyekre a DNA hivatkozik, arra vonatkoznak, hogy melyik pásztor felel egy adott területért, és kis összegeket gyűjtöttek a pásztoroktól műtrágyára.

A támogatás a község kasszájába folyt be, és a teljes összeget a legelők feljavítására költötték, érvelt az elöljáró.

Hozzátette, különben az összeget azóta már vissza is utalták a kifizetési ügynökségnek.

A jogerős döntés értelmében a községvezetőnek le kell mondania, az időközi választások kiírásáig az alpolgármester látja el a településvezetői teendőket.