Hétfőn dönt a PSD állandó bizottsága Shhaideh és Plumb ügyében

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 24., 13:44

Hétfői ülésén tárgyalja meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) állandó bizottsága Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter ügyét.

„Aggódunk, hétfőn részletekbe menően megtárgyaljuk a kialakult helyzetet” - nyilatkozta Nicolae Bădălău, a politikai alakulat ügyvezető elnöke a Radio France Internationalnak.

Arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania a két miniszternek, Bădălău azt válaszolta: erről politikai döntést hoz az Állandó Bizottság.

Emlékeztetett: a vita „két, ezelőtt négy évvel kiállított közigazgatási aktáról szól”.

{K1}

A politikus az Agerpres beszámolója szerint úgy fogalmazott,

„nagy tapasztalatú” tisztségviselőkről van szó, akik „aligha adnak ki a törvénynek ellentmondó iratot a kezükből”.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaélés gyanúja miatt pénteken bűnvádi eljárást indított Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes ellen, akit az ügyészek szerint a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkáraként hajtott végre törvénytelen ügyletet.

A vádhatóság szerint Shhaideh és társai törvénytelen módon utalták át a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ága egy részének tulajdonjogát a Teleorman megyei önkormányzatnak, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a területeket.

{K2}

Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze ezzel egy időben a képviselőház hozzájárulását kérte, hogy ugyanabban a perben, hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanújával bűnvádi eljárást indíthasson Rovana Plumb volt környezetvédelmi miniszter ellen.