Tisztességes megoldást ígér a miniszter a „tankönyvmaffia” helyett

Krónika 2017. szeptember 23., 17:31

Jövő héten közvitára bocsátják az oktatási tárca honlapján az új tankönyvtörvény tervezetét, amely „ha nem is ideális, de tisztességes megoldást” hoz majd, jelentette be Liviu Pop. A tárcavezető szerint október 11-ére meglesznek az ötödikes tankönyvek.

Fotó: Veres Nándor

Az oktatási miniszter pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a szaktárca a könyvkiadók üzletelése helyett ezután a tankönyvek szerzői közötti versengést akarja támogatni. Elmondása szerint ezért akarják központosítani, az eddigi közbeszerzéses megoldást helyett visszautalni az Országos Tankönyvkiadónak a tankönyvkiadást.

A miniszter az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott: az iskolákat elárasztották „mindenféle füzetecskékkel és könyvecskékkel”, de ezek szerinte semmiképpen sem a gyermekek érdekeit szolgálják. Hanem azoknak a kiadóknak jelent nyereséget, amelyek „erkölcstelen és valószínűleg törvénytelen módon” rátelepedtek a tankönyvek és alternatív oktatási segédeszközök üzletére. Pop úgy vélekedett:

nem járnak messze az igazságtól azok, akik „tankönyvmaffiáról” beszélnek Romániában. Ezt szerinte nem lehet másképp felszámolni, csak úgy, ha az állam vállalja magára a tankönyvkiadást.

A miniszter bejelentette, a csütörtöki kormányülésen elfogadták az Országos minősítő és vizsgaközpont (CNEE) megalakításáról szóló kormányhatározatot, amely legkésőbb két hónapon belül dönt arról, milyen oktatási segédeszközöket használhatnak az iskolák.

Fotó: Lukácsi Lehel

A tárcavezető néhány nappal az új tanév kezdete előtt - az akkreditációs eljárás megjelenéséig - felfüggesztette az összes segédeszköz használatát, arra hivatkozva, hogy a forgalomban lévő munkafüzetek, példatárak, és szöveggyűjtemények többsége nem rendelkezik minisztériumi engedéllyel.

Liviu Pop sajtóértekezletén közölte: jövő héten közvitára bocsátják a tárca honlapján az új tankönyvtörvény tervezetét,

amely „ha nem is ideális, de tisztességes megoldást” hoz majd, a tankönyvkiadás jelenlegi „rothadt” állapota helyett.

Múlt héten annak kormányhatározatnak a tervezetét is társadalmi vitára bocsátották, amely az tankönyvkiadó feladatává tenné, hogy kinyomtassa az oktatási minisztérium által megrendelt összes tankönyvet a román, illetve kisebbségi tannyelvű közoktatás számára.

Akárcsak az előző években, a közbeszerzés elhúzódása és a számos óvás miatt, az idei tanévet is számos tantárgyból tankönyvek nélkül kezdték a diákok, elsősorban az ötödikes tanulók kiadványai hiányoznak.

Liviu Pop az Agerpres beszámolója szerint pénteken azt ígérte, hogy

október 11-éig kiküldik az ötödik osztályosok Történelem, Informatika, Műszaki ismeretek és gyakorlati alkalmazásuk, Angol nyelv (1,2) tankönyveit.

Elmondta: az ötödik osztályok tantervét nem véglegesítették a korábban megszabott határidőig, 2016 novemberéig, mert az akkori miniszter 2017 márciusára halasztotta azt. Csak ezt követően kerülhetett sor a tankönyvkészítésre meghirdetett versenytárgyalásra. A 26 tárgyból hétnek a tankönyve készült el tanévkezdésig, október 11-éig további 5 tankönyvhöz jutnak hozzáötödikesekhez.

Fotó: Veres Nándor

A Román nyelv és irodalom, Matematika, Biológia, Társadalmi ismeretek, Földrajz, Vallás (ortodox), Képzőművészeti ismeretek, Zene, Személyiségfejlesztési tanácsadás, valamint a különböző idegennyelv-tankönyvek nyomtatására – amennyiben senki nem nyújt be óvást -

október 2-án írhatják alá a keretszerződéseket, tette hozzá a miniszter.

A középiskolai tanári és szakszervezeti vezetői múlttal rendelkező miniszter hiányosnak tartott szakmai felkészültsége hetek óta visszatérő téma a román ellenzéki sajtóban, néhány civil szervezet pedig könyvadományozással egybekötött tüntetésen követelte eltávolítását a tárca éléről.

Bár Mihai Tudose miniszterelnököt is ironikus megjegyzésre késztette az, hogy Pop testnevelés-tankönyv szükségességéről érvelt, miközben más tantárgyakból nem készültek el tanévkezdésig a tankönyvek, a tárcavezető ellen beterjesztett parlamenti indítványt hétfőn elutasította a szociálliberális kormánytöbbség.