KMAT: az autonómia hiányára vezethetők vissza a külhoni magyarság gondjai

Krónika 2017. szeptember 22., 21:40

A Kárpát-medencei magyar közösségek gondjainak többsége az önrendelkezés hiányára vezethető vissza a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) Nagyváradon tartott pénteki ülésén elfogadott zárónyilatkozat szerint.

Fotó: Mohácsi László Árpád

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentum szerint a KMAT résztvevői kulcsfontosságúnak tartják, hogy az autonómiatörekvések az új nemzedék, a mindenkori fiatalok részéről is minél szélesebb körű támogatottságot kapjanak. Közölték, ennek érdekében szerveztek egy fiataloknak szánt autonómiakonferenciát, és szorgalmazzák az önrendelkezés ügyének korszerű és letisztult formájú népszerűsítését.

A KMAT üdvözli Szili Katalin miniszterelnöki megbízott eddigi erőfeszítéseit egy közös
erdélyi autonómiatervezet kidolgozására. Tekintettel arra, hogy felmerült a Székelyföld
területi autonómiáját célul kitűző törvénytervezet újbóli benyújtása a román parlamentben,
egyúttal felkéri a volt házelnököt, hogy folytassa az egyeztetéseket, és érje el, hogy a benyújtandó tervezet a lehető legnagyobb magyar társadalmi és politikai támogatottsággal rendelkezzen.

A Kárpát-medence kisebbségben élő magyar közösségeinek politikai szervezeteit és pártjait tömörítő szervezet tiltakozik a marosvásárhelyi katolikus iskola ellehetetlenítése miatt.

A zárónyilatkozat emlékeztet, hogy az Európai Unió minden országában a nemzeti kisebbségeknek joguk van az anyanyelv használatához és az anyanyelvű oktatáshoz, Románia minden erre vonatkozó nemzetközi és európai uniós rendelkezést aláírt, ám a gyakorlatban nem alkalmazza azokat.

„Aggodalommal tapasztaljuk, hogy ezen ügy kapcsán a visszaállamosítási törekvések is újból megjelentek, holott még a kommunista rezsim idején államosított ingatlanok teljes körű visszaszolgáltatását sem hajtották végre. Felszólítjuk a román kormányt, hogy az európai normákat tiszteletben tartva biztosítsa a magyar közösség alapvető jogát az oktatáshoz, az általa választott törvényes keretek között” – szerepel a dokumentumban. Tiltakozik a szervezet a kihirdetés előtt álló ukrán oktatási törvény ellen is, és felkéri Petro Porosenko elnököt, hogy akadályozza meg a törvény életbe lépését.

Az autonómiatanács közölte: támogatja a Minority SafePack néven ismertté vált európai polgári kezdeményezést, és felkéri a tagszervezeteken keresztül a Kárpát-medencei magyar közösségeket, valamint nemzetközi partnereiket, hogy tagjaik aláírásával segítsék a kezdeményezés sikerre vitelét. Úgy vélte: az egymillió aláírást igénylő európai szintű kezdeményezés fontos eszköz lehet az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetének rendezésében.

A KMAT ugyanakkor fontosnak tartja a jövő évi magyar országgyűlési választást, amelyen immár második alkalommal vehetnek részt a könnyített honosítási eljárás révén magyar állampolgárságot szerző magyarok, szerte a nagyvilágban. A KMAT a tagszervezetei révén segítséget nyújt minden magyar állampolgárnak a választásokon való részvétel előfeltételét képező regisztrációban, és arra buzdít minden magyar állampolgárt – lakóhelyétől függetlenül –, hogy vegyen részt a jövő évi országgyűlési választásokon.