Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyarok érdeke a Fidesz újrázása

Krónika 2017. szeptember 22., 19:59

Kelemen Hunor szerint a romániai magyarságnak az az érdeke, hogy továbbra is olyan kormány irányítsa Magyarországot, amely bizonyította: nemzetpolitikai víziójában és a mindennapi gyakorlatban fontos teret foglalnak el az erdélyi magyarok.

Az RMDSZ elnöke tovább erősítené a Fidesszel kialakított partnerséget Fotó: RMDSZ

Az RMDSZ elnöke pénteken Kolozsváron beszélt erről azon az eseményen, amelyen magyar nyelvű ügyintéző irodát nyitottak a kincses város Főterén. Kelemen Hunor kijelentette: az RMDSZ partnerre lelt a Fidesz-KDNP-ben, és tovább szeretnék erősíteni ezt a partnerséget.

„Az az érdekünk, hogy továbbra is olyan kormány irányítsa Magyarországot, amely bebizonyította, nemzetpolitikai víziójában és a mindennapi gyakorlatban fontos teret foglalnak el az erdélyi magyarok.

A Fidesz-KDNP-ben partnerre leltünk, ezt a partnerséget pedig tovább szeretnénk erősíteni” – idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség elnökét. Kelemen Hunor kifejtette: kihívásokkal teli időszak elé néz az erdélyi magyarság, hiszen a következő években legalább három fontos tényezőtől függ, hogy miként tudja érvényesíteni érdekeit a közösség. A politikus utalt a nagyromán egyesülés jövő évi centenáriumára, a 2018-as magyarországi választások kimenetelére, valamint az európai uniós reformokra.

A székelyudvarhelyi áruházban történt magyarellenes provokációt felidézve Kelemen Hunor arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Románia létrejötte századik évfordulójának évében „erős és buta” provokációkra lehet majd számítani. „Ugyanakkor erős reményre adhat okot az, hogy a román társadalomból olyan hangok is megszólaltak, akik a józanságot képviselték. Ezt nem tehetjük zárójelbe, nekünk oda kell figyelni ezekre az emberekre” – emelte ki. Határozott meggyőződése, hogy a szövetségnek a feszültségek közepette is egyenesen kell beszélnie: mai jogi nyelvre kell lefordítania a gyulafehérvári ígéreteket, el kell mondania, hogy az elmúlt száz évben mit tettek hozzá a romániai magyarok a társadalomhoz, a modern Romániához, hiszen nem fogadható el, hogy másodrangú állampolgárokként kezeljék őket.

A politikus úgy vélte, az Európai Unió reformja során az őshonos kisebbségeknek növelniük kell befolyásukat, hogy helyzetük orvoslása uniós feladat is legyen, ne csak tagállami hatáskör. Kelemen úgy vélte, Románia fél attól, hogy a kisebbségi kérdés kikerüljön hatásköréből, erre utal szerinte, hogy Bukarest beperelte az Európai Bizottságot a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzése miatt.