Növekvő feszültség Katalóniában, nem engednek a spanyol nyomásnak

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 22., 13:52

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök minden áron megpróbálja lebeszélni a katalánokat a függetlenségi népszavazás megtartásáról. A katalán elnök leszögezte: nem engednek.

Egyre feszültebb a helyzet Katalóniában, miután szerdán a rendőrség az október elsejére kiírt, de a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett függetlenségi népszavazáshoz kapcsolódó dokumentumokat keresve házkutatásokat tartott, és több katalán vezetőt őrizetbe vett.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda este televíziós beszédet tartott, amelyben

felszólította a katalán kormányt, hagyjon fel „törvénysértő tevékenységével”, a referendumot nem lehet megtartani, az sosem volt legális.

„Ne haladjanak tovább, nincs semmilyen legitimitásuk hozzá, térjenek vissza a törvényhez és a demokráciához,

ne okozzanak több problémát annál, amit eddig okoztak, hagyják, hogy a katalánok éljék az életüket békében, viták és félelem nélkül”

– fogalmazott a miniszterelnök, és megjegyezte: még időben vannak, hogy elkerüljenek egy nagyobb bajt.

{K1}

Rajoy elmondta, Spanyolország, amely demokratikus jogállam, az elmúlt napokban és „különösen ma” megmutatta: rendelkezik a szükséges mechanizmusokkal és eszközökkel, hogy megvédje a törvényességet. A spanyol kormányfő szavai szerint senki sem helyezheti magát a törvények fölé.

Az engedetlenség szerinte „totalitárius cselekmény”, és minden jogsértésre meglesz a „határozott, szigorú és arányos” válasz.

Azt is mondta, megvédik az állampolgárokat ettől a „radikális sodródástól”, hogy ne érje őket kár munkájukban, vállalkozásukban és az életükben.

Korábbi tüntetés Katalónia függetlenségéért

Mariano Rajoy támogatásáról biztosította azokat a polgármestereket, ügyészeket, rendőröket és más közalkalmazottakat, akiket az elmúlt napokban fenyegetések, zaklatások értek, amiért elutasították, hogy megszegjék a törvényességet.

Szavazni, ez a legkifejezőbb és legvilágosabb képe a demokráciának, de a történelem során sok nem demokratikus rezsim használta a szavazást arra, hogy legitimizálja magát”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szavazás csak akkor szinonimája a demokráciának, ha azt a törvény tiszteletben tartásával teszik.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy ő maga mindig kész volt a párbeszédre a katalán vezetéssel, de kizárólag törvényes keretek között, s erre továbbra is hajlandó.

A spanyol kormányfő nyilatkozatának idején több városban is ezrek tiltakoztak az utcákon amiatt, hogy a spanyol csendőrség a nap folyamán 41 katalán kormányzati hivatalban és más helyszínen házkutatást tartott, a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keresve, s őrizetbe vett 14 magas rangú helyi tisztviselőt.

A katalán rendőrség becslése szerint Barcelonában 40 ezren gyűltek össze a katalán kormány gazdasági tanácsosának hivatala előtt,

és kulcsaik csörgetésével fejezték ki, hogy elutasítják a hatósági fellépést. „Szavazunk! Függetlenség!” – skandálták. Az Anubis névre keresztelt akció keretében a nap folyamán a Barcelona közelében található Bigues i Riells település egyik üzemcsarnokában mintegy 9 millió kinyomtatott szavazólapot foglaltak le.

{K2}

Carles Puigdemont katalán elnök napközben rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyet követően hivatalos televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: elutasítják és elítélik a spanyol kormány „totalitárius fellépését”. Mint mondta, a katalán kormányt olyan „agresszió” érte a spanyol kormány részéről, amely kívül esik a törvényes kereteken.

A spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia önrendelkezését”

– jelentette ki, egyúttal a katalán kormány támogatásáról és védelméről biztosított mindenkit, akit a hatóságok őrizetbe vettek. A katalán elnök szavai szerint ez a demokrácia szégyene, a spanyol kormány pedig átlépte azt a határvonalat, amely elválasztja a totalitárius rezsimektől.

Carles Puigdemont azt is mondta: nem fogadják el a visszatérést a múltba, és azt sem, hogy ne hagyják dönteni őket a jövőről. Megerősítette: október 1-jén szavaznak, „békés és masszív” választ adnak a spanyol kormánynak, addig azonban – mint mondta – „szilárdságra és nyugalomra” van szükség.

Carles Puigdemont katalán elnök Fotó: Facebook

Oriol Junqueras katalán miniszterelnök-helyettes csütörtökön elismerte, hogy a spanyol hatóságok rajtaütései megnehezítették a népszavazás megrendezését,

de leszögezte: minden lehetséges intézkedést megtesznek, hogy a referendumot október elsején meg lehessen tartani.

A spanyol belügyminisztérium három utasszállító tengerjáró hajót bérelt, hogy elszállásolja azokat a rendőröket és csendőröket, akiket Katalóniába vezényel a függetlenségi népszavazás miatt. Várhatóan október 1-jéig mintegy hatezer rendfenntartó érkezik az ország különböző részeiből, akiknek feladata egyebek mellett az állami intézmények védelme lesz.