Sürgeti a veszélyes medvék kilövését a csíkszeredai vadászegyesület

Gyergyai Csaba 2017. szeptember 22., 12:10

A környezetvédelmi minisztériumhoz fordult a csíkszeredai vadászegyesület, négy veszélyes medve kilövését kérve. Borboly Csaba megyei tanácselnök szerint sokan még mindig nem bíznak a beadványok hatékonyságában.

Fotó: Pál Árpád

Négy veszélyes medve kilövését kérvényezte a környezetvédelmi minisztériumtól a csíkszeredai vadászegyesület. Az írásban benyújtott folyamodványukat már alá is írta a megyei környezetvédelmi őrség, s most Bukarestből várják a jóváhagyást – adta hírül csütörtökön a Hargita megyei tanács sajtóirodája.

A vadászegyesület Csíkszentdomokos, Csíkjenőfalva – Csíkkarcfalva, Kászonok, Csíkszentimre–Csíkszentkirály közigazgatási területeit érinti.

A múlt héten két egymást követő napon is támadt a medve ebben a térségben, a nagyvad két csíkszentdomokosi gazdaságban is elpusztított egy-egy tehenet.

{K1}

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke korábban a vadásztársulatokhoz és a polgármesteri hivatalokhoz fordult, hogy minél előbb kérvényezzék a beavatkozási engedélyeket a veszélyes medvék ügyében, miután szeptember 4-én megjelent a Hivatalos Közlönyben is a környezetvédelmi minisztérium által kibocsátott rendelet.

Nagy bajnak tartom a hitetlenséget és a bizalom hiányát, és azt a fajta gondolkodást, hogy nem érdemes kérni a medvék kilövését,

mert úgysem hagyják jóvá. Eredményre csak akkor lehet számítani, ha mindenki az ügy mellé áll, és hisz benne” – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Fotó: Pál Árpád

Idén már 11 esetben támadt emberre a medve Hargita megyében, és több száz haszonállatot pusztított el.

Amint arról beszámoltunk, több mint 13 ezer Hargita megyei lakos panaszolta be a romániai környezetvédelmi minisztériumot az ombudsmannál a nagyvadpopulációk szabályozásának elmulasztása miatt.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerdán nyújtotta be az ombudsman hivatalához a petíció szövegét és az aláírásokat.

Az aláírók között többen is vannak, akiket medvetámadás ért az elmúlt hónapokban. A panasztevők úgy vélik, hogy a környezetvédelmi minisztérium megsértette az élethez és a testi, szellemi épséghez, valamint az egészségük megőrzéséhez fűződő alkotmányos jogukat azzal, hogy 2016-ban és 2017-ben nem szabályozta a nagy testű ragadozók populációit.

Fotó: Barabás Ákos

Amint a petícióban leírják, a túlszaporodott ragadozók – elsősorban a medvék – napi rendszerességgel veszélyeztetik az emberek testi épségét, gazdaságaikat.