Ellenzi az ENSZ BT a kurd függetlenségi népszavazást

MTI 2017. szeptember 22., 11:25

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának közleménye szerint destabilizáló hatása lenne a térségre a kurd autonóm terület kormánya által szeptember 25-re kiírt népszavazásnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése Fotó: MTI/AP

A BT felhívta a figyelmet arra, hogy a népszavazást olyan időpontban tervezik, amikor még folyik a harc az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, és amely harcban a kurdok főszerepet játszanak. „Meghiúsíthatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy biztonságban hazatérjen több mint hárommillió menekült és elűzött ember” – hangzik a New Yorkban helyi idő szerint még csütörtökön kiadott közlemény.

A tanács tagjai emellett ragaszkodnak Irak területi egységéhez és szuverenitásához.

Arra szólítanak fel, hogy a szövetségi kormány és a kurd regionális kormány között felmerülő összes problémát az iraki alkotmány szellemében, tárgyalásos úton, és olyan kompromisszummal oldják meg, amelyet támogat a nemzetközi közösség.

Az ENSZ azt javasolja, hogy három éven belül kössön megállapodást Bagdad és Kurdisztán az autonóm terület jogállásáról. Maszúd Barzáni iraki kurd elnök kedden kijelentette, hogy hajlandó elhalasztani a népszavazást, ha Bagdad „elég jó ajánlattal” áll elő az erbíli kurd vezetés számára. A török, az iraki és az iráni külügyminiszter New Yorkban megállapodott, hogy adott esetben összehangolt intézkedéseket tesznek kurd függetlenségi népszavazás ellen, és az Egyesült Államok is nyomást gyakorol, hogy álljanak el tőle.

A szomszédos Szíria északi részén élő kurdok péntektől tartanak választásokat három lépcsőben egy olyan kormányzati rendszerről, amely megszilárdítaná azt az autonóm helyzetet, amelyben 2011, a damaszkuszi rendszer elleni felkelés kezdete óta élnek. A szíriai kurd politikusok azt hangoztatják, hogy nem céljuk a függetlenség kivívása.