Tudose személyesen tájékoztatta Jakubinyi érseket, hogy nem foglalkoznak az iskolakérdéssel

Bálint Eszter 2017. szeptember 22., 09:33

Nem akarja azt a látszatot kelteni a román kormány, hogy nyomást gyakorolhat rá Budapest, így egyelőre nem akar lépéseket tenni a vásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetének megoldásáért, mondta a Krónikának Potyó Ferenc érseki helynök.

Az Unirea Főgimnázium épülete Fotó: Boda L. Gergely

A román kormány jelen pillanatban nem akar lépni a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetének rendezése érdekében, nehogy azt a látszatot keltse, hogy a magyar kormány nyomására cselekszenek.

Mindezt Mihai Tudose miniszterelnök egy személyes telefonbeszélgetés keretében hozta Jakubinyi György gyulafehérvári érsek tudomására

– mondta el csütörtökön a Krónika megkeresésére Potyó Ferenc pápai prelátus.

{K1}

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség általános helynökét azt követően kerestük meg, hogy a Romániai Püspöki Konferencia őszi üléséről kiadott közleményben nem szerepelt a vásárhelyi iskola ügye, és arra voltunk kíváncsiak, hogy szerepelt-e kérdés a szeptember 18–20. között Jászvásáron lezajlott találkozó napirendjén.

Potyó Ferenc elmondta, most nem volt mit tárgyalni érdemben az iskolaügyről, és emlékeztetett, hogy korábban a püspöki konferencia állásfoglalásban vállalt szolidaritást a gimnáziummal.

A szerdai nap pikantériájának nevezte ugyanakkor az általános helynök, hogy miután találkozott Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, Mihai Tudose miniszterelnök felhívta Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érseket,

a beszélgetés során pedig kijelentette: a román kormány jelenleg semmit nem akar tenni iskolaügyben, nehogy úgy tűnjön, hogy a magyar kormány nyomására cselekszik.

{K2}

Mint ismeretes, Budapest több ízben is nyíltan kiállt a katolikus gimnázium mellett, a magyar kormány éppen a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt emelt vétót Romániának az OECD-hez való csatlakozása ellen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán – miután New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszaka keretében román kollégájával, Teodor Meleșcanuval tárgyalt – az MTI hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: „a végsőkig kitartunk és nem engedjük, hogy a környező országokban folyamatosan a magyarokat sújtó döntéseket hozzanak”.

Jakubinyi György érsek az iskoláért tartott tüntetésen Fotó: Boda L. Gergely

Mint mondta, Románia esetében azért is „csalódást keltő” a marosvásárhelyi iskolával kapcsolatban kialakult helyzet, mert „a két ország között az elmúlt időszakban reményre okot adó, pozitív folyamatok indultak meg", és a két ország gazdasági egymásrautaltsága is világos.

Demokrácia és valóság

Potyó Ferenc általános helynök ismételten kiemelte, hogy

egy demokratikus államban nem így kellene eljárni, hiszen Románia alkotmánya lehetővé teszi a felekezeti iskolák működtetését.

Létezik ugyan egy adminisztratív hiányosság, de Potyó – Călin Popescu Tăriceanut, a szenátus elnökét idézve – újfent leszögezte, a történetben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynak (DNA) nem lenne semmi keresnivalója.

A pápai prelátus beszélt arról is, hogy miután a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tartotta be az iskolaépületek bérlésére vonatkozó, 2014-ben kötött szerződést, az jogilag érvényét veszítette, a városházának pedig egy hónap áll a rendelkezésére a helyzet rendezésére.

{K3}

„Jó szándék azonban csak részünkről van” – fogalmazott a pápai prelátus,

leszögezve ugyanakkor, hogy „sem lelkük, sem eszközük” nincs kitenni a visszaszerzett egyházi ingatlanból az Unirea Főgimnázium ott tanuló diákjait.

Ígéretek után időhúzás

Kérdésünkre, hogy szándékukban áll-e jogi útra terelni az ügyet, Potyó Ferenc azt mondta, az is csak időhúzás lenne,

hiszen hol tanúkat hallgatnának meg, hol újabb iratokat kérnének.

Tanévnyitó ünnepség a katolikus iskolában Fotó: Boda L. Gergely

Meglátása szerint különben minden érintett állami intézmény időhúzásra játszik, legyen szó az önkormányzatról, a prefektúráról, a Maros megyei tanfelügyelőségről vagy a román kormányról.

Ígérnek, és aztán hosszas halogatás következik, vagy éppen egymásra mutogatva pingpongoznak az üggyel. Számos hasonló helyzettel találkoztunk, és soha senki nem mondta, hogy nem lehet megoldani”

– jelentette ki lapunknak a helynök, konkrét példaként említve, hogy amikor májusban Marosvásárhelyre látogatott Miguel Maury Buendía, Románia apostoli nunciusa, és egyeztetett a helyi hatóságok képviselőivel, közösen úgy nyilatkoztak, hogy minden rendben.

Ezt megelőzően a nuncius találkozott Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével is, aki azt mondta, „nincs itt semmi probléma”, és megígérte, hogy mire Vásárhelyre ér, minden meg is oldódik.

„Egyértelmű, hogy egyik félnek sem áll szándékában rendezni a helyzetet,

ígérnek, aztán jön a halogatás, az időhúzás, lehet beszélni róla, de nem látom, mikor lehet megoldás. Nehéz hinni” – fogalmazott Potyó Ferenc annak kapcsán, van-e esély arra, hogy a következő tanévig rendeződjön a katolikus gimnázium ügye.

Az iskola ügyében a pápai nuncius is közbenjárt Fotó: Boda L. Gergely

Szerinte ugyanakkor „rosszul fest a kép” amiatt, hogy a katolikus osztályok ugyan az ingatlanban maradhattak, de egyenként sorolták be azokat a Bolyai Farkas Gimnázium jogi ernyője alá, „mintha csak ott felejtették volna egy másik épületben”.