Bírák vádolják nyomásgyakorlással a DNA vezető ügyészét

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 21., 19:37

A Romániai Bírák Egyesülete (AMR) és a Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR) arra kérte csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), hogy lépjen fel az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében.

Ugyanis fennáll a gyanú, hogy Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze nyomást gyakorolt egy másik ügyészre.

Az illető ügyész ugyanakkor nem Kövesi, hanem egy másik ügyész ellen tett feljelentést. A bírák közleménye szerint

Kövesi Mihaela Focică ügyészre próbált nyomást gyakorolni, akinek a DNA ügyészei által elkövetett esetleges fegyelmi kihágások kivizsgálása a feladata.

„A kérés annak kapcsán fogalmazódott meg, hogy közzétettek egy hangfelvételt, amelyben Mihaela Focică ügyész a Gheorghe Stannal, az igazságszolgáltatási felügyelet helyettes vezetőjével folytatott párbeszédben elismeri, hogy Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze, nyomást próbált gyakorolni rá három DNA-ügyész ügyében, akiknek esetleges fegyelmi kihágásait vizsgálta” – állítják a bírák.

Ha a felvételben elhangzó vádak beigazolódnak, akkor ezek az igazságszolgáltatás függetlenségének súlyos megsértését jelentik,

mivel a DNA főügyésze megpróbálta befolyásolni az igazságszolgáltatási felügyelet munkáját” – írja az UNJR és AMR által a CSM-nek címzett levélben.

Az aláírók követelik a helyzet kivizsgálását, valamint az érintett felek meghallgatását a CSM nyilvános ülésén, illetve azt, hogy a CSM készítsen jelentést az ügyről, amelyben tisztázza a felvételen hallható összes részletet.

Ugyanakkor Augustin Lazăr legfőbb ügyész csütörtökön azt közölte, hogy

a legfőbb ügyészség bűnügyi nyomozást indított, miután Focică zsarolás miatt feljelentést tett, de nem Kövesi, hanem Stan ellen.

A sajtóban megjelentekkel ellentétben ugyanis a DNA főügyészésznek neve nem fordul elő a két ügyész közötti párbeszédben, amelyről a bírák által említett felvétel készült.

Igazságügyi források megerősítették, hogy Focică feljelentése nem Laura Codruţa Kövesi, hanem kizárólag az igazságügyi felügyelet rá nyomást gyakorló vezetősége ellen irányul. Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerint nem normális, hogy ilyesmi történhetett, és vizsgálatot ígért.