Lázár János szerint visszaélt hatalmi fölényével a román állam

MTI 2017. szeptember 21., 18:16

A magyar állammal találja magát szemben az, aki a magyar érdekeket veszélyezteti – hangoztatta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján az új ukrán oktatási törvényről és a marosvásárhelyi iskolaügyről szólva.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: MTI

Lázár János kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar érdekeket védelmezze. A politikus szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte „a magyar kisebbségek jogait durván megsértő” ukrán oktatási törvényt, kérve Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, és tartsa be a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználati jogának biztosítására tett vállalását.

„Magyarország ezt a törvényt hátbatámadásnak tekinti, Ukrajna ezzel elveszíti egy barátját” – fogalmazott a tárcavezető, emlékeztetve arra, hogy Magyarország számos alkalommal fejezte ki támogatását az ukránok iránt, így például az uniós vízummentesség kérdésében. Közölte: Magyarország minden nemzetközi fórumon jogvédelmet kér, hogy garantálhassa az Ukrajnában élő magyarok nyelvhasználathoz, tanuláshoz való jogát.

Lázár János kitért a marosvásárhelyi iskolaügyre is, megerősítve: Magyarország mindaddig nem támogatja Románia OECD-tagságát, amíg nem történik az iskolaügyben érdemi előrelépés.

A marosvásárhelyi katolikus iskolával történteket rendkívül barátságtalan lépésnek nevezte a fideszes politikus, szerinte ugyanis a román fél nem járt el korrektül, visszaélt hatalmi fölényével, és lényegében lehetetlenné tette az intézmény működését. „Magyarország fellépett a horvát OECD-tagsággal szemben is gazdasági érdekek sérelme miatt” – tette hozzá Lázár János.