Kulturális seregszemle Temesváron: nemcsak helyieket várnak a hétvégi magyar napokra

Kiss Judit 2017. szeptember 21., 17:10

Gazdag kulturális és szórakoztató kínálattal várja a közönséget a péntektől vasárnapig tartó Temesvári Magyar Napok. A rendezvényen, és négy közeli városban a történelmi Bánsághoz kötődő kiadványait mutatja be a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó.

Fotó: Biró István

Főként kulturális seregszemle lesz az immár másodszor szervezett Temesvári Magyar Napok, amely bekapcsolódik az Erdélyben és a Partiumban szervezett magyar városünnepek sorába – mondta el a Krónika megkeresésére a pénteken kezdődő, vasárnapig tartó rendezvénysorozat szervezője, Horváth Mitzi. Hozzátette,

a Temesvári Magyar Napok nemcsak a város tizenötezres lélekszámú magyarságát (a lakosság mintegy 5 százalékát) igyekszik megszólítani,

de a Temes megyei, a határ menti magyarországi és szerbiai települések lakóit, valamint a helyi románságot és a szerb nemzetiségűeket is.

Fontos szerepe van a civil szférának

„Szem előtt tartjuk, hogy a magyar napok minden korosztályhoz szóljon, így még több családi, gyerekeknek szóló esemény szerepel a programban, mint tavaly, ugyanakkor természetesen az idősebb korosztály is a célcsoportunk. A magyar napok szervezésébe besegítenek a helyi civil szervezetek, egyházak, iskolák, a programok számára termeket, helyszíneket biztosítanak.

A civil szféra jelenléte kiemelkedő, hiszen a hétköznapokon is erősíti a temesvári és környékbeli magyarságot”

– fejtette ki a szervező.

A Temesvári Magyar Napokat a Várbástya Egyesület szervezi, a Mărășești utcában felállított civil sátrakban jelen lesz többek közt az Integratio Alapítvány, a Temesvári Magyar Nőszövetség, a Bánsági Kárpát Egyesület, a KAB bánsági munkacsoportja, a Temesvári Magyar Diákszervezet, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Temes megyei szervezete.

A programban kulturális, gasztronómiai, szórakoztató, zenei események egyaránt szerepelnek:

a könnyűzene olyan nagy öregjei, mint Zorán és az Edda zenekar is fellép, de lesznek jazzkoncertek, retró bulik

a Manufaktúra nevű szórakozóhelyen, színházi előadások, kézművesvásár, néptáncelőadások, történelmi sétát tartanak a belvárosban.

Temesváron tavaly is együtt ünnepelt a magyarság Fotó: Facebook/Temesvári Magyar Napok

A gasztronómiai rendezvényekről szólva a szervező kiemelte, nemcsak bor- és pálinkakóstolók várják a felnőtteket, de csokikóstoló is lesz a gyerekeknek.

Kriterion-körút bánsági kötődésű könyvekkel

A kolozsvári Kriterion Könyvkiadó a Bánsághoz kötődő kiadványait mutatja be a Temesvári Magyar Napokon, az esemény egy pénteken és szombaton zajló, Lugost, Aradot, Szegedet, a szerbiai Magyarkanizsát is érintő turné része.

„Fontosnak tartjuk az eseményt, azt, hogy a Kolozsvári Magyar Napok jó hatásaként Temesváron is beindult a folyamat.

Több olyan könyv látott napvilágot nemrég a Kriterionnál, amely szorosan kapcsolódik a városhoz és a történelmi Bánsághoz,

ezeket szeretnénk egy csokorba gyűjtve bemutatni” – fejtette ki megkeresésünkre H. Szabó Gyula, a könyvkiadó vezetője.

Kiemelte Cseres Tibor Őseink kertje, Erdély című regényét, amelyet 25 év elteltével jelentetett meg második kiadásként a Kriterion, és elfelejtette a magyar köztudat, holott nagyon fontos a kisebbségtudat, a két világháború közti viszonyok tekintetében is.

A történet jelentős része Temesváron játszódik, erről fog beszélni a bemutatón az író lánya, Cseres Judit. H. Szabó Gyula arra is kitért, Kakucs Lajos Céhek, manufaktúrák és gyárak a Bánságban 1716 és 1918 között című történelmi monográfiája is figyelemre méltó.

„Ez szülte a gondolatot, hogy vigyük el a ma Szerbiához tartozó bánsági régióba, Magyarkanizsára a kötetet, valamint Szegedre is. Bár Szeged nem tartozik a Bánsághoz, az ottani Móra Ferenc Múzeumban lesz a könyvbemutató, az intézmény egy közös régiós program részeként támogatta Kakucs Lajos munkáját” – mondta H. Szabó Gyula.

H. Szabó Gyula, a Kriterion könyvkiadó vezetője

Szülővárosában, Aradon mutatják be Kuncz Aladár műveit

A Kriterion vezetője elmondta, próbálták a körút lehetőségét minél jobban kiaknázni, így ellátogatnak Lugosra, ahol a Magyar Házban tartják a rendezvényt, és mivel Aradon régen jártak, oda is elviszik kiadványaikat.

„Az aradi állomás külön érdekessége, hogy a Kuncz Aladár összegyűjtött munkái című sorozatunkat – amelynek eddig három kötete jelent meg: Felleg a város felett, Egy márványdarab, Fekete kolostor – is megismerheti a közönség. Kuncz ugyanis Aradon született 1885-ben, és abban a gimnáziumban tartjuk a bemutatót, ahol az akkori iskola igazgatójának fiaként a világra jött.

Alkalmat teremtünk arra, hogy megemlékezzünk erről, hiszen jelentős szereplője az erdélyi magyar irodalomnak”

– fejtette ki H. Szabó Gyula.

A körúton megismerhetik az érdeklődők a temesvári Andrásy József Zorba lehelete című kötetét is, amelyben a háborús Olaszország, az elképzelt szanatórium vagy a bánsági vasút egy szárnyvonalának álomhelyszínné való átminősülése is lebilincselő olvasmány.

Reiter Róbert, a két nyelven alkotó temesvári költő

A körút fontos mozzanata, hogy a temesvári születésű Reiter Róbert (1899–1989) költő, műfordító, lapszerkesztő Elsüllyedt dal című kötetét is megismerheti a közönség.

Balázs Imre József irodalomtörténész, aki a kiadványt bemutatja, a Krónikának úgy nyilatkozott, igazi irodalomtörténeti csemegéről van szó,

hiszen Kassák Lajos folyóiratainak egyik leggyakrabban publikáló költője volt a temesvári szerző, de magyar nyelvű avantgárd versei mindmáig nem jelentek meg önálló kötetben.

Balázs Imre József irodalomtörténész Fotó: Csép Zoltán

Kassák nagyon elismerően nyilatkozott róla annak idején: „Reiter Róbert a Ma első időszakának egyik legcsiszoltabb hangú és legérettebb költője. Négy-öt alapvető szenvedélyre visszavezetett, idillikus költészet ez, amelyben a háború gyűlölete és az asszony szeretete, a forradalom kívánása és a szenvedés fölötti részvét motívuma forr össze.”

Regénybe illő történet, hogy Reiter egyaránt része a romániai magyar és a romániai német irodalomnak:

avantgárd korszakának lezárása után Franz Liebhard írói néven vált a romániai német költészet elismert alkotójává. 1989-ben halt meg Temesváron, épp a forradalom napjaiban. Kevés kétnyelvű alkotónk van – ő az egyik” – fogalmazott az irodalomtörténész.

A Bánsághoz kötődő könyvek bemutatójának részletes programja a kiadó honlapján, a www.kriterion.ro-n, a Temesvári Magyar Napoké pedig a temesvarimagyarnapok.ro-n található.