Ellenzik a tb-járulék átruházását a szakszervezetek

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 21., 16:44

A Frăţia Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége (CNSLR) kéri a kormányt, hogy tegyen le arra irányuló szándékáról, hogy a munkáltatótól a munkavállalóhoz hárítsa át a társadalombiztosítási járulékok munkáltatói részének kifizetését.

Fotó: Puterea.ro

A szakszervezeti szövetség csütörtöki közleményében elégedetlenségének ad hangot amiatt, hogy a kormány nem tette közzé a vitatott törvénytervezet vázlatát, noha a jogszabály alaposan megváltoztatná a fizetések adózási rendszerét, írta az Agerpres.

Az idézett dokumentum szerint egyelőre semmi nem támasztja alá a kormány állításait, miszerint az említett intézkedés az adók hatékonyabb begyűjtését, az államháztartás bevételeinek növekedését és a nyugdíjpontok emelését vonja majd maga után.

Ezek a kijelentések nélkülöznek minden alapot mindaddig, amíg nincs egy vázlatunk a jogszabályról,

és nem tudjuk még, hogyan akarják összehangolni az Adótörvénykönyvet a 2017/153-as törvénnyel. Ha a két kérdéshez - az állami alkalmazottak fizetése és a társadalombiztosítási járulékok kifizetésének átutalása a munkáltató feladatköréből az alkalmazottéba - nem tartozik egyértelmű módszertan, akkor rá fogunk jönni, hogy a 2017/153-as törvény által már biztosított béremelkedést gyakorlatilag megsemmisíti az az intézkedés, hogy a munkavállalónak kell fizetnie a társadalombiztosítási járulékokat!” - idézi a közlemény Leonard Bărăscut, a szakszervezeti szövetség elnökét.